Duvar boyası uygulama esnasında kimi zaman istenmeyen durum veya sonuçlarla karşılaşabiliyoruz, bunlardan biri de boya lekeleri. Duvar boyası yaparken yeterli önlem alınmadığında zemine, mobilyalara veya duvara boya sıçrayabiliyor. Ancak endişe etmenize gerek yok, her ne kadar zor gözükse de boya lekesi çıkarmanın belirli incelikleri mevcut. Bu yazımızda boya lekesini kolayca çıkarmanın pratik yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz. Boya lekesi nasıl çıkar ve püf noktaları nelerdir merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin!
Leke çıkarma yöntemleri, yüzeylere göre değişkenlik gösterir. Bazı yüzeylerde lekeler çok daha kolay çıkarken, kimi zaman daha farklı teknikler uygulamanız tavsiye ediliyor. Bu durum uyguladığınız boyanın cinsine göre değişebilir. Örneğin; su bazlı boyalar çok daha kolay temizlenirken, solvent bazlı duvar boyaları için biraz daha efor sarf etmeniz gerekebiliyor.
Duvar boyası yaparken yeteri kadar önlem almanıza rağmen parkede, kıyafetlerinizde veya çeşitli yüzeylerde boya lekelerine rastlıyor musunuz? Uygun malzeme ve yöntemlerle en inatçı boya lekelerini bile çıkarabilirsiniz. Gelelim farklı yüzeylere göre boya lekesi çıkarma yöntemlerine…
Ahşap yüzeylerden su bazlı boya lekesini çıkarabilmek için ilk etapta ılık su ve sabun ile önce hafif nemlendirilip yumuşatılan alanı, bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovalayıp temizleyebilirsiniz. Süngerin fayda etmediği durumlarda ahşap temizleyici boya sökücü ve oksijenli su yardımıyla, cam ve seramik yüzey temizliği için kullanılan kazıyıcı aparat ile ahşaba zarar vermeden, boya lekesini hafifçe kazıyarak lekeyi çıkarabilirsiniz.
Parkeden boya lekesi çıkarma yönteminde yine ahşapta olduğu gibi, ilk etapta ılık su ve sabun ile önce hafif nemlendirilip boya yumuşatılır ve bulaşık süngerin sert tarafı ile ovalayıp temizlenir. Süngerin fayda etmediği durumda cam ve seramik yüzey temizliği için kullanılan kazıyıcı aparat ile ahşaba zarar vermeden, boya lekesi hafif kazıyıp silinir. Ancak yüzeyin zarar görmemesi ve çizilmemesi için dikkat etmekte fayda var. Bu aşamada oldukça nazik ve titiz davranmaya özen göstermelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ahşap yüzeyleri fazla ıslatmamak. Aksi takdirde yüzeyde bozulma ve kabarmalara neden olabilirsiniz.
Yukarda belirtilen yüzeyler için boya sökücü kullanılması sakıncalı olabilir, çünkü boya sökücü lekeden ziyade yüzeylere de zarar verebilir.
Yalnızca duvar boyası değil, farklı lekeler de gündelik hayatta zorluk çıkarabiliyor. Örneğin yağ veya kalem lekesi de duvarlarınızdaki estetik görünümü bozabiliyor. Bu duruma karşı önlem alabilmek için, kolay temizlenebilir ve silinebilir duvar boyalarını tercih etmeniz avantaj sağlıyor.
Fayanstaki boya lekesi çıkarma yöntemleri diğer yüzeylere göre daha pratik olabiliyor. Boya lekesi taze olduğu sürece ufak bir temizleme işlemi boyanın silinmesi için yeterlidir. Kurumuş boya lekesi çıkarma tekniği içinse tiner veya alkol bazlı temizleyicilerden faydalanabilirsiniz.
Bu adımda öncelikle alkol bazlı temizleyiciyi temiz bir bez yardımıyla yüzeye uygulayın. Solvent bazlı bir boya ise boya sökücü veya tiner kullanmanız gerekebilir. Eski kurumuş boya lekelerinde, bu yöntemler ile zorlandığınız durumlarda cam ve seramik yüzey temizliği için kullanılan kazıyıcı aparat ile temizleme yapılabilir. Bu ürünler kimyasal maddeler içerdiği için, yüzeye uygulamadan önce mutlaka küçük bir alanda test etmeniz tavsiye edilir.
Kıyafetten boya lekesi çıkarma yöntemleri kumaşın türüne ve boyanın çeşidine göre değişkenlik gösteriyor. Boya henüz yeni dökülmüşse, tıpkı diğer yüzeylerde olduğu gibi sabunlu su ve bez ikilisinden yararlanılabilir. Solvent bazlı boya için ise tiner kullanabilirsiniz. Bu adımda öncelikle temiz su ile lekeyi durulamanız gerekiyor, sabunun yeterli olmadığı durumlarda az miktarda sıvı deterjan kullanarak lekeli yüzeyi hafifçe ovalayabilir, son olarak soğuk suyla durulayabilirsiniz.
Kıyafetten kurumuş boya lekesi çıkarma işlemi için daha farklı adımlar izlemeniz önerilmektedir. İnatçı bir lekeyle karşı karşıya kaldığınızda, bir pamuğa çok az miktarda tiner veya terebentin dökerek yüzeye hafifçe uygulayabilirsiniz. Bu yöntem fayda etmediği durumda boya sökücüyü 1 çubuk yardımı ile lekenin üzerine döküp 30-40 sn bekledikten sonra 1-2mm kalınlıkta bir ahşap çubuğu ortasından kırıp, kırık tarafı ile hafif kazıyarak temizleyebilirsiniz. Bu işlem leke durumuna göre 2-3 defa tekrarlanabilir. Bu maddeleri kullanırken öncesinde test etmeyi unutmamanızı tekrar tekrar belirtelim.
Farklı kıyafet türlerine göre boya lekesi çıkarma yöntemleri ise aşağıdaki gibidir:
Elbiseden boya lekesi çıkarma işleminde boyanın türünü göz önünde bulundurmanız önerilir. Su bazlı boyalarda kimi zaman deterjanlı su ile temizleme yeterli olabilirken, solvent bazlı boyalarda kimyasal maddelerin yardımı gerekebiliyor. Bu nedenle su bazlı boya lekelerinde tiner, boya sökücü gibi ürünlere başvurmadan önce deterjan ile temizleme adımını tamamlamanız tavsiye ediliyor.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, boya lekesini çıkarmaya çalışırken yayılmamasını sağlamak ve leke tam olarak çıkmadan kıyafetinizi kurutucuya koymamak. Çünkü yüksek ısıda boya lekesi daha kalıcı hale gelebilir ve bu durum işinizi zorlaştırabilir.
Duvar boyasının en çok bulaştığı yerlerden biri de elbette mobilyalar. Duvar boyası yaparken mobilyalarınızın üstünü koruyucu bir bezle kaplasanız da, ufak lekelerle karşılaşma ihtimaliniz yok değil. Cam, koltuk, halı veya ahşap gibi mobilya ve ev eşyalarından boya lekesini çıkarmak ise zor değil.
Koltuktan boya lekesini çıkarma işleminde, ilk müdahale olarak nemli bir bez ile boyanın fazlasını alabilirsiniz. Daha sonra sabunlu veya deterjanlı su ile boyayı yaymadan temizleyebilirsiniz. Solvent bazlı boyalar devreye girdiğinde ise tiner ile bezi nemlendirerek, boyayı yaymadan fazlasını alarak, daha sonra derinlemesine temizleyebilirsiniz. Kurumuş boyaları yine tiner veya boya sökücü ile nemlendirip, 1-2mm kalınlıkta bir ahşap çubuğu ortasından kırıp, kırık tarafı ile oldukça nazik bir şekilde kazımanız gerekir. Böylece kumaşa zarar vermeden temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz.
Halıdan boya lekesi çıkarma yöntemi için de yukarıdaki adımları tekrarlayabilirsiniz; her zaman söylediğimiz gibi, kimyasal içerikli ürünleri kullanmadan önce küçük bir alanda mutlaka deneme yapmanız önerilir. Boya lekesini çıkarmak isterken, kumaşın veya yüzeylerin zarar görmesini önlemek için bu adımı atlamamanızı tavsiye ederiz.
Cam yüzeylerde boya lekesini çıkarmak için çok da farklı bir yol izlemeniz gerekmiyor. Bu noktada ihtiyacınız olan malzemeler, bir tıraş bıçağı veya kazıyıcı bir ürün. Kurumuş boyayı bu ürünlerin yardımıyla hafifçe kazıyın. Su bazlı boyalar için ılık sabunlu su ile, solvent bazlı boyalar için selülozik tiner ile boya lekesinin nemlendirilmesi, lekenin daha kolay çıkmasına yardımcı olur. Camın çizilmemesi veya hasar görmemesi için dikkat edin. Daha sonra tiner, boya çözücü, sirke veya deterjan yardımıyla boyanın kalıcılığına göre temizleme işlemini tamamlayın.
Boya lekesi çıkarma yöntemlerinde boyanın türünün de önemli olduğunu belirtmiştik. Solvent bazlı ve su bazlı boyalarda, yukarıda açıkladığımız gibi farklı adımlar izlenmesi dilediğiniz sonucu elde etmenizi sağlıyor. Akrilik boya lekesi çıkarma yöntemleri de ufak değişiklikler barındırabiliyor.
Akrilik boya lekelerini yüzeyden arındırmak için, boyanın yayılmasını önlemeniz gerekiyor. Kağıt havlu yardımıyla boyanın emilmesini sağladıktan sonra, ılık su ve sabun ikilisi tekrar devreye giriyor. Bu çözelti ile boyayı nazikçe temizleyebilir, inatçı lekelerde birkaç dakika daha ovalamaya devam edebilirsiniz. Duvalardaki lekeleri çıkartmak Filli Boya'nın silinebilir ürünleri ile daha kolay. Duvarda oluşan her türlü lekeyi, yüzey temizleyici deterjanları ılık su ile biraz seyreltip, mikro fiber bez ile hafifçe silerek, daha sonra nemli bez ile durulayıp temizleyebilirsiniz.
Boya lekesi çıkarma yöntemleri her ne kadar birbiriyle benzerlik gösterse ve gerekli ipuçları ile pratik hale gelse de, işinizi daha da kolaylaştıracak bir önerimiz var. Silinebilir boyalar ile her türlü lekeyi yalnızca birkaç saniye içinde yok edebilir ve tüm bu adımlara gerek duymadan dilediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Filli Boya'nın silinebilir ve yıkanabilir özellikteki duvar boyalarını incelemenizi tavsiye ederiz.