Blog

Renk Paleti

Mutfak Dekorasyon Fikirleri

Mutfak Dekorasyon Fikirleri

İçinde uzun saatler geçirdiğiniz mutfak, evin en hareketli alanlarından biridir. Dolayısıyla mutfak dekorasyonu, hem göz zevkinize hitap etmeli hem de düzenli ve işlevsel olmalıdır. Peki, mutfak dekorasyonu nasıl yapılır ve öne çıkan mutfak dekorasyon fikirleri nelerdir? Gelin, mutfak dizaynı hakkında merak edilen detayları ve ilham veren mutfak dekorasyon önerilerini hep birlikte keşfedelim.

Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Mutfak dekorasyonu sürecinde ilk önce alanı bütün olarak değerlendirmek, ardından her bir parçanın birbiriyle uyumuna dikkat etmek gerekir. Örneğin duvar rengi, tezgah çeşidi ve mutfak dolapları uyumunu bütünsel şekilde ele alarak ahenkli bir tarz oluşturabilirsiniz. Ayrıca kullanışlı mutfak dekorasyonu ürünleri sayesinde mutfağınıza işlevsellik de kazandırabilirsiniz. İşte, mutfak dekoru konusunda bilinmesi gerekenler…

Mutfak Duvar Rengi Nasıl Seçilir?

Eğer mutfağınız küçük metrekareli ise duvar renginde açık renklerı tercih etmek, ortamın ışığını artırarak mekanı daha geniş gösterir. Bu noktada mutfak duvar boyası renkleri seçerken Aydan ve Kum Beyazı gibi renkleri tercih edebilir, böylece daha dingin alanlar oluşturabilirsiniz. Biraz daha değişik ve görsel olarak tatmin edici bir renk arayışındaysanız sarı, turuncu iştah açıcı, sıcak renkler olduğu için Işıltı 150, Mango 65, Kıvılcım 230 gibi tonları tercih edebilirsiniz. Bu renkleri kontrast mobilyalarla kombinleyerek göz alıcı bir atmosfer yaratmanız da mümkün.

Mutfak Mobilyası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mutfak alanınızın genişliğine göre tercih edeceğiniz beyaz eşya, küçük ev aletleri, tezgah ve mutfak dolaplarını mekanın stiline uygun tasarımlar arasından seçerek mutfağınızı kullanışlı ve şık hale getirebilirsiniz. Mutfak mobilyası seçerken aşağıdaki noktaları göz önüne alabilirsiniz:

  • Mutfak dolabı malzemesi olarak suya dayanıklı MDF iyi bir seçenektir. MDF malzeme; lake, akrilik ya da membran ile kaplanarak farklı renk ve desenlerde mutfak dolapları üretilir. Bu şekilde üretilen mutfak dolapları arasında parlak yüzeylere sahip modern tasarımların yanı sıra doğal ahşap görünümü sunan modeller de bulabilirsiniz.
  • Beyaz eşyalarınız ile duvar renklerinizin uyumuna dikkat edebilirsiniz. Beyaz renklerden oluşan buzdolabı, bulaşık makinesi gibi ürünleriniz varsa dengelemek için duvar rengi seçiminde beyaz tonlarından kaçınmanızı öneririz. Gri veya farklı renk beyaz eşyalarınız bulunuyorsa ferah renklerden yana seçim yapabilirsiniz.
  • Mutfakta geniş alana sahipseniz ada mutfak olarak adlandırılan ve bağımsız tezgah modülleri ile ekstra alan sunan mutfaklar, görsellik ve işlevsellik açısından idealdir.
  • Mutfağınızdaki mobilyalarınızın rengini belirlerken tercihinizi beyaz, gri, bej gibi klasiklerden yana kullanabilir, sakin bir ortam yaratabilirsiniz. Doğal bir görünüm için mobilya seçiminde meşe, ceviz gibi ahşap renklerine yönelebilirsiniz. Hayalinizde iddialı bir mutfak dekorasyonu varsa parlak antrasit, siyah gibi renklerdeki mutfak mobilyaları da ilginizi çekebilir.
  • Eğer mutfağınızın alanı darsa İpeksi 45 ve İpeksi 10 gibi renklerle beyaz mutfak dekorasyonu tercih edebilirsiniz. Beyaz renk size daha ferah bir atmosfer sunar.
  • Mutfak köşe takımları ve portatif mutfak mobilyaları ile sıkışık alanları daha geniş gösterebilirsiniz.
  • Büyük mutfaklar için koyu ya da açık renk mobilyalar arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Bu noktada renk seçimlerinin genel dekorasyon stili ile örtüşmesi mutfakta şıklığı yakalamak için önemlidir. Örneğin, ahşap dolap veya tezgah bulunan bir mutfakta yeşil tonları ndan Kaktüs 20, Irmak 20 veya Yağ Yeşili tonlarını tercih edebilirsiniz.
  • Mutfak mobilyalarında yalın tasarımlı modeller seçerek minimal bir tarz oluşturabilir ya da klasik tipte mobilyalarla şık ve gösterişli alanlar yaratabilirsiniz.
  • Mutfak Eşya Yerleşimi Nasıl Olmalı?

    Mutfak eşya düzeni, mutfağın şekline ve isteğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Mutfak masanızı olabildiğince köşe noktalara yerleştirerek alan tasarrufuna odaklanabilirsiniz. Geniş mutfaklarda masanızı tam ortada konumlandırarak odak noktası haline getirebilirsiniz. Küçük mutfaklarda, mutfak dolaplarını tavana kadar uzatarak daha çok depolama alanı yaratabilirsiniz. Mutfak dekorasyonunuzda değişiklik yaparken, mutfak dolaplarınızı da boyayarak renklendirmek isterseniz “Mutfak dolabı nasıl boyanır?” içeriğimize hemen göz atabilirsiniz.

    Mutfak Dekorasyon Stilleri Nelerdir?

    Mutfak modelleri, genel itibarıyla modern, endüstriyel ve geleneksel gibi farklı tarzlarda karşımıza çıkabilir. Dekorasyon stilinizi kişisel zevkinize ve mutfağınızın genişliğine göre seçebilirsiniz. Örneğin minimal mutfak dekorasyonunu dar alanlarda tercih edebilir, geniş alanlarda ise endüstriyel stili rahatlıkla uygulayabilirsiniz. İşte, ilham verici mutfak dekorasyon önerileri…

    Minimal Mutfak Dekorasyonu

    Mutfağınızda yer vereceğiniz minimal eşyalar ile dingin bir mutfak stili yaratmanız mümkün. Siyah, beyaz, gri ve bej gibi renklerle oluşturulan bu modern tasarım anlayışı size kullanışlı bir alan sunar. Bu tarzı uygularken tercih ettiğiniz mutfak dolabı modeli son derece sade tarzda olmalıdır. Yine geometrik desenli ya da tek renk seramikler de bu dekorasyon stilini uygularken seçimleriniz arasında olabilir. Buna ek olarak siyah-beyaz gibi zıt renkleri buluşturan duvar renkleri seçerek mekana modern bir dokunuş katabilirsiniz. Aydınlatma ürünlerinde ise keskin geometrik desenli modellere yönelebilir ya da sade tasarımlı ürünlerde altın ya da gümüş rengi gibi metalik tonlardan faydalanabilirsiniz.

    Endüstriyel Mutfak Dekorasyonu

    Kahverengi, siyah, bordo ve gri gibi renklerle dekore edeceğiniz endüstriyel mutfaklarda modern mutfak dolaplarının mat ahşaptan olması oldukça önemli. Dolap kulplarında ise siyah renk en ideal seçenektir. Bu dekorasyon stilinde taş duvar tasarımları öne çıkar. Mutfağınızın bazı kısımlarına seramik uygulayarak istediğiniz noktalarda tek renk ve eskitilmiş görünümlü seçeneklere yer verebilirsiniz. Mutfak aydınlatma ürünleri için siyah metal, kafes görünümlü ya da geometrik şekillere sahip olan modeller arasından seçim yapabilir, alanın son derece dikkat çekici hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

    Renkli Mutfak Dekorasyonu

    Canlı renkleri seviyorsanız mutfak dolaplarınızda mavi, sarı ve yeşil gibi göz alıcı renklere yönelebilirsiniz. Desenli seramiklerle hareket kattığınız mutfağınızı Filli Boya iç cephe boyaları içindeki Hasır 345 ve Çakıllı Kum gibi renklerle dengeleyebilirsiniz. Mutfak batarya seçimlerinde kırmızı, beyaz hatta siyah gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Mutfak aksesuarlarında da canlı renklere yönelerek enerjik bir alan yaratabilirsiniz. Rengarenk aydınlatma ürünleri ile alana daha da fazla canlılık katmanız mümkün.

    Mutfak Dekorasyon Örnekleri

    Mutfak dekorasyonunu alanın ölçüsüne göre ele aldığınız zaman çok daha isabetli tercihler yapabilir ve mutfağınızı kullanışlı hale getirebilirsiniz. İşte, sahip olduğunuz alana göre mutfak dekorasyon örnekleri…

    Küçük Mutfaklar

    Bu tip mutfaklarda açık duvar renkleri tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra mutfak dolaplarında da açık renkler kullanılarak ortamın daha aydınlık görünmesi sağlanabilir. Kırık Beyaz, Aydan, Lületaşı gibi beyaz rengine ait tonlar küçük mutfak dekorasyonunda en sık kullanılan renklerdir. Mutfağınızda yer alan küçük noktalara gizli çekmeceler, dolaplar ve raflar yerleştirerek çok daha işlevsel mekanlar oluşturmanız mümkün.

    Büyük Mutfaklar

    Geniş mutfak dekorasyonu dilediğiniz gibi dekore edebileceğiniz alanları size sunar. Mutfağınıza istediğiniz ölçülerde yemek masası koyabilir, duvarlarınızda cesur renk denemeleri yapabilirsiniz. Ayrıca duvar köşelerinde kahve içme noktaları gibi keyif alanları oluşturabilirsiniz. Yine yemek hazırlığı yapılabilecek ekstra bir tezgah ya da ada mutfak dekorasyonu ile şık bir mutfak tasarımı yaratabilirsiniz.

    Sizler için yukarıda mutfak dekorasyonu hakkında bilmeniz gereken ipuçlarını paylaştık. Siz de mutfak dekorasyonu yaparken alan ölçünüze göre hareket edebilir, yaşam alanlarında kullanışlı ve işlevsel mutfaklar tasarlayabilirsiniz. Mutfak dekorunda hayalinizdeki duvar renkleri için ise Filli Boya iç cephe renklerini hemen inceleyebilirsiniz.

    Devamını gör.. Gizle..