Blog

Renk Paleti

Metal Boyama Nasıl ve Hangi Boya ile Yapılır?

Metal Boyama Nasıl ve Hangi Boya ile Yapılır?

Evinizde bulunan eskimiş, boyası yıpranmış metal obje ve eşyaları nasıl yenileyeceğinizi biliyor musunuz? İç mekanda yer alan raf, sandalye, metal borular, dekoratif objeler ve daha pek çok fazlası... Kullanıldıkça yıpranabilen veya paslanabilen bu objelerin bakım ve onarımının yapılması gereklidir. Peki, metal boyama nasıl yapılır? Metal boyama teknikleri nelerdir? Metal yüzeyler boyanırken hangi ürünler kullanılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için hazırladığımız rehberimizde bulabilirsiniz.

Metal Yüzey Hangi Boya ile Boyanır?

“Metal boyama nasıl yapılır?” araştırırken pek çok ürün arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Karşınıza çıkan ürünler arasından seçim yaparken uygulama kolaylığı, kullanım ömrü, örtücülük ve renk seçenekleri gibi kriterleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bunun dışında boyayacağınız metalin daha önce boyanmış ya da boyanmamış olması ile bulunduğu mekanın koşullarına da dikkat etmelisiniz. Gelin metallerin durumuna göre boya seçimi nasıl yapılır inceleyelim.

Dolaplar, raflar, metal kapılar, dekoratif objeler gibi iç mekanda bulunan eski boyalı ya da boyasız metaller içinse su bazlı boyaları tercih edebilirsiniz. Filli Boya nın su bazlı ve çok amaçlı boyası AquaLux bu tür metalleri boyamak için en ideal seçim olacaktır. Yayılma gücü ile işçilik açısından tasarruf etmenizi sağlayan ürün, yüzey ile bütünleşen yapısı ve örtücülüğü ile metal boyama için oldukça uygundur. Ayrıca lüks parlak bir dokuya sahip binlerce renk seçeneği de sunan AquaLux, silinebilir ve yıkanabilir olmasıyla da avantaj sunar.

Metal yüzeyleri yenileme sürecinde, çekiç gibi bir desen bitişi görmek istiyorsanız MetalMaXX Hammer boyasını da tercih edebilirsiniz. Çekiç deseni özellikle metal kitaplık ve dekoratif objelere şık bir hava katabilir.

Metal Boyama Nasıl Yapılır?

“Metal boyama nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verirken üç temel adımdan bahsetmemiz gerekir.



1. Adım: Metalin Temizlenmesi

Boyama işlemini ideal ve uzun ömürlü hale getirmek için boya öncesi temizlik yapmanız gerekir. Eski boyayı kolayca temizleyebilmek amacıyla geniş yüzeylerde zımparalama yapılmalıdır. Geniş yüzeyde 180 no lu zımpara kullanılmasını öneriyoruz. Kenarlarda ya da yüzeylerde kalan boya artıklarını temizlemek içinse 100 veya 120 no lu zımpara kullanılmalıdır. Paslanmış veya zımpara kağıdın girmediği kıvrımlar için yanınızda tel fırça bulundurmanızda fayda var.

Metal üzerindeki eski boya kalıntılarını temizledikten sonra metali nemli bir bez yardımıyla silmeniz çalışacağınız yüzeyin çok daha pürüzsüz hale gelmesini sağlar. Bu işlem yapılmadığı takdirde ise metal boyası yüzeye iyi tutunmaz ve kolayca yerinden sökülebilir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce metal pürüzsüz hale gelene kadar tekrar zımparalamanız uygulayacağınız boyanın uzun ömürlü olmasına da katkıda bulunur. Kabarmış, darbe almış kısımların sentetik macunu en az 2 kat uygulayıp, kuruduktan sonra zımpara ile düzeltilmesi önerilir.

2. Adım: Pas için Koruma

Metal yüzeyler için paslanmaya karşı önlem almak veya yüzeydeki pası temizlemek için pasa özel ürünler kullanmak gerekir. Pas korumasını, hem halihazırda paslı olan hem de boyasız olup pasa karşı korumasız yüzeyler için yapmalısınız. Pas koruması için pas önleyici, antikorozif yapıdaki pigmentlerden oluşan içeriği ile SentoMaXX Antipas ‘ı tercih edebilirsiniz.

Antipas uygulaması sonrası astarlama işlemine geçebilir, bunun için Astarix ürününü kullanabilirsiniz. Yüzeyde pas yoksa Astarix ürününü kullanmanız yeterlidir. Astarix çok amaçlı, sentetik bir yüzey astarıdır. Yüzeye mükemmel şekilde yapışan bu astar, boyanın tutunarak uzun ömürlü olmasını sağlar. İpeksi mat astar boyayı uyguladıktan sonra 12-24 saat bekleyip üzerine son kat boya aşamasına gelebilirsiniz.

3. Adım: Boyama

İkinci kat astar kuruduktan sonra sürecin son aşaması olan metal boyama işlemine geçebilirsiniz. Yenilemek istediğiniz yüzey için AquaLux un binlerce renk seçeneğinden birini seçtikten sonra metal yüzeyi kolayca ve sorunsuz bir şekilde boyayabilirsiniz. İlk kat boyayı, bir fırça ya da sprey tabancası yardımıyla yüzeye uyguladıktan sonra kuruması için yaklaşık 3-4 saat kadar beklemeniz gerekir. İlk katın kurumasının ardından ikinci katı sürüp metal yüzey boyama sürecini noktalayabilirsiniz.

Metal Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Metal boyama nasıl yapılır öğrendikten sonra bazı püf noktaları konusunda bilgi sahibi olmak size çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Bu püf noktalarını şu şeklide sıralayabiliriz:

  • Çalışma esnasında ortama yayılan pas parçacıkları genzinize kaçabilir. Bu duruma karşı önlem almak adına havadar bir ortamda çalışabilir ve maske takabilirsiniz. Süreç boyunca cildinizin zarar görmemesi için eldiven de kullanabilirsiniz.
  • Galvanize edilmiş metal yüzeyin üzerinde gözle görülemeyen yağ tabakası olabilir. Temizlik aşamasında kolayca gözden kaçabilen bu tabaka, boyanın yüzeye tutunmasını engeller. Bundan kaçınmak için bir kabın içerisinde su ve deterjanı karıştırıp yüzeyi silmeye öncelik verebilirsiniz.
  • Astar ile metal boyası renkleri mutlaka tutarlı olmalıdır. Aksi halde metal yüzeylerde görsel açıdan problemli sonuçlar ortaya çıkabilir.
  • Boyalı yüzeyin zarar görmemesi için metal nesnenin hemen kullanılmaması önemlidir. Bu nedenle metal nesnenin üzerine son boya katı atıldıktan sonra 36 ila 48 saat taşınmasının gerekmeyeceği bir yerde kurumaya bırakılması önerilir.
  • Metal boyamak için en uygun ürünleri Filli Boya da bulabilir, uzun ömürlü ve kusursuz sonuç verecek ürünleri hemen şimdi satın alabilirsiniz.

    Devamını gör.. Gizle..