Ev bitkileri, yatak odanızdan oturma odanıza kadar yaşam alanınızın dört bir yanını canlandırmanın en iyi yoludur. Diğer dekorasyon fikirleri içerisinde farklı olarak, ev bitkisinin çeşitli ihtiyaçlarının olduğu da göz ardı edilemez. Örneğin, doğru miktarda suya, güneş ışığına ve neme ihtiyacı olduğundan bu bitkilere doğal yaşamlarındaki koşulları sunabilmeniz önemli. Peki, iç mekan bitkilerinizin mutluluğunu ve huzurunu nasıl koruyabilirsiniz? Henüz başlangıç düzeyinde bile olsanız asgari bakım uygulayarak hayatta tutabileceğiniz ev bitkisi çeşitleri var. Siz de bu bitkilerin neler olduğunu merak ediyorsanız içeriğimizin devamına mutlaka göz atın!
Evinize yeşil dokunuşlar eklerken bitkilerinizin de hızla büyümesini istiyorsanız hızlı büyüyen bitkileri tercih edebilirsiniz. Hızlı büyüyen ev bitkileri, sürekli boy uzatır ve yeni yapraklar verir. Bitkinizin yeni yapraklar vermesi ise son derece heyecan verici çünkü bu doğru yolda olduğunuzu gösterir.
İşte yeşil ev bitkileri arasında en hızlı büyüyenler:
Monstera olarak da bilinen deve tabanı, geniş yapraklı ev bitkileri arasında yer alır. Deve tabanı, tropik kökenli bir bitkidir. Hızlı büyümesinin formülü ise bolca gün ışığı almasıdır. Bu bitkiyi doğrudan güneş ışığından uzak tutup gün ışığı alan bir yere yerleştirebilirsiniz.
Düzenli görünümüyle bilinen paşa kılıcı bitkisi, orta kısmından sürekli yeni yapraklar açarak büyür. Az bakım gerektirmesi ve düşük ışıkta dahi büyüyebilmesi paşa kılıcının en önemli özellikleri arasında sayılabilir. Haftalarca susuz kalabilen paşa kılıcının köklerinin sağlam kalabilmesi için daha az sulanması gereklidir.
Mor yapraklarıyla son derece dekoratif bir görünüm oluşturan telgraf çiçeği de ev süs bitkileri arasında en sevilenler arasındadır. Bu süs bitkisi, sarkan bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla balkon duvarlarında oldukça zarif görünür. Hızlı büyümesi için bol bol gün ışığı alması yeterlidir.
Evde en hızlı büyüyen bitkilerden biri de dua çiçeğidir. Bu bitki, yapraklarının gün boyunca hareket etmesiyle öne çıkar. Geceleri yapraklarını kapatıp sabahları tekrar açtığı için dua ediyormuş gibi görünür. Nemli toprak ve bol ışık, dua çiçeğinin hızla büyümesi için yeterlidir.
Ev dekorasyon bitkileri, küçük saksıların içerisinde sınırlı alanlarda yetişmeye çalışır. Özellikle hızlı büyüyen bitkiler için bu zordur. Kökler toprağın her tarafına yayıldıktan sonra bitkinin büyümesi yavaşlayabilir. Bu da sürekli saksı ve toprak değişimi yapmanızı gerektirebilir. Bu nedenle çok fazla uğraşmak istemiyorsanız evde bakımı kolay olan bitkileri tercih edebilirsiniz.
Peki, bakımı kolay ev bitkileri neler? İşte bu soruya verilebilecek en iyi 5 cevap:
Bitki bakımını seven hemen herkesin evinde görebileceğiniz salon yaprağı, narin görünümüyle dikkat çeker. Zorlu koşullara uyum sağlayabilen bu bitki, az ışıkla ve az sulamayla yaşayabilir. Bu nedenle bitki bakımına yeterince vakit ayıramayacak kişiler için bile idealdir.
Açtığı beyaz renkli çiçeklerle evinizin havasını değiştiren barış çiçeği, en zarif ev bitkilerinden biridir. Evinize huzur katacak olan bu bitki gölgede de yetişebilir. Üstelik sulamayı unuttuğunuzda hemen solmaz. Yavaş yavaş büyüyen bu bitki, fazla bakım gerektirmez.
Adeta plastikten yapılmış gibi görünen, mumsu yapraklarıyla ve yapraklarının özel şekliyle dikkat çeken zeze çiçeği, direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Hafif nemli ortamlar gelişimi için idealdir. Bu nedenle sulamayı unutmanızda herhangi bir sakınca yok. Zeze çiçeğini vaktiniz kısıtlı olsa bile evinizde bakabilirsiniz.
Salkım saçak yapraklarıyla dikkat çeken kurdele çiçeği, ev içerisinde en estetik görünen bitkilerdendir. Çok sık sulama istemeyen, karanlık ortamlarda da yetişebilen bu bitki, soğuğa dayanıklı ev bitkileri arasında yer alır. Dolayısıyla her mevsim koşulunda bakımı kolaydır.
Haftada yalnızca 2 kez sulamanın yeterli olduğu aşk merdiveni, adı kadar güzel ve dikkat çekici bir bitkidir. İnce ve zarif yapraklarıyla evinize doğal bir hava kazandıran bu bitkiyi gölgede de yetiştirebilirsiniz. Özellikle eviniz yeterince güneş ışığı almıyorsa aşk merdivenine mutlaka bir şans verin!
Bitki ile ev dekorasyonu yapmak istiyor ancak baktığınız bitkinin çiçek açmasını da bekliyorsanız burada listelediklerimiz tam da size göre! Rengarenk çiçekleriyle ortamı canlandıran bu bitkilerin bazılarının bakımı zor olsa da aşağıdaki listede yer alanlar son derece zahmetsiz.
Mor, pembe ve beyaz çiçekleriyle bilinen Afrika menekşesi evde en sık bakılan çiçekli bitkiler arasındadır. Dolaylı ışık alan pencere kenarında kolayca büyüyen Afrika menekşesini toprağı kurudukça sulamanız yeterli.
Kırmızı, sarı, pembe ve turuncu başta olmak üzere pek çok renkte çiçek açan kalanşo, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutulmalı ve toprağı tamamen kuruduktan sonra sulanmalıdır.
Canlı renklerdeki çiçekleriyle yaz boyunca balkonları ve pencere kenarlarını süsleyen sardunya, bol güneş ışığı alan bir yerde tutulduğunda hızla çiçek açar. Üstelik sık sulamaya ihtiyacı yoktur.
Parlak çiçekleriyle iç mekanların havasını anında değiştiren begonya, gölgeye ve kuru toprağa son derece dayanıklıdır. Bu bitkiyi gün ışığı alan bir yere yerleştirebilirsiniz. Toprağı kurudukça sulamanız da yeterli.
Kırmızı renkteki parlak, büyük çiçekleriyle dikkat çeken antoryumun yaprakları kalp şeklindedir. Uzun ömürlü çiçekleri bulunan antoryum, dolaylı ışık alarak düzenli çiçek açar. Bu bitki fazla suyu sevmediğinden toprağı kurudukça sulamaya özen gösterebilirsiniz.
Geniş yapraklı bitkiler, evinizi çok daha tropikal bir görünüme büründürür. Bulunduğu ortama oldukça güçlü bir atmosfer kazandıran geniş yapraklı bitkilerin pek çoğunun bakımı kolaydır. İşte onlardan bazıları:
Cennet kuşu çiçeği olarak da bilinen starliçe, büyük yapraklı ev bitkileri denince akla ilk gelenlerden biridir. Özellikle İskandinav dekorasyonlarda starliçe büyük yer kaplar. Güneş ışığını seven bu bitki, dolaylı ışıkta da rahatça yetişebilir. Dolayısıyla bakımı kolaydır.
İri yapraklarıyla adeta bir fil kulağını andıran bu bitki, iç mekanlardaki en dekoratif çiçekler arasındadır. Düzenli sulama ve yaprak nemlendirmesiyle fil kulağı bitkisini uzun yıllar yetiştirebilirsiniz.
Parlak ve kalın yapraklara sahip olan kauçuk, uzadıkça uzayan ve neredeyse tavana kadar ulaşabilen yapısıyla öne çıkar. Havayı temizleme özelliğine sahip olan kauçuk, evde bakımı kolay olan geniş yapraklı bitkilerdendir.
Sıcak ve kuru iklimlerle uyumlu olan, 15-20 derecenin altına kadar yaşayabilen Çin herdemyeşili, en sevilen büyük yapraklı salon bitkilerindendir. Sulamasını mutlaka toprağı kurudukça yapmanız gerekir.
Zaman zaman yapraklarından ter gibi su damlacıkları çıkarmasıyla öne çıkan bu bitki, adını bu özelliğinden almıştır. Difenbahya olarak da bilinen ağlayan çiçeğin bakımı son derece kolaydır. Sürekli yeni yaprak açan ağlayan çiçek, geniş yapraklarıyla evinize ferah bir hava kazandırır.