Blog

Renk Paleti

Grenli Boya Nedir? Grenli Dış Cephe Boyası Nasıl Uygulanır?

Grenli Boya Nedir? Grenli Dış Cephe Boyası Nasıl Uygulanır?
Grenli Boya Nedir? Grenli Dış Cephe Boyası Nasıl Uygulanır?

Binaların dış cephesinde en çok tercih edilen boyalardan biri olan grenli boya, dekoratif bir görünüm sunarken yüzeydeki kusurları da örtmeye yarar. Çoğunlukla dış yüzeylerde kullanılsa da iç cephede de tercih edilebilir. Bu yazımızda, son derece dayanıklı ve mevsimsel koşullara karşı dirençli olan grenli boya uygulaması hakkında detaylı bilgi veriyoruz. Yüzeydeki hataları ustaca örten ve uzun ömürlülük vaat eden grenli tekstürlü boya nedir ve nasıl uygulanır merak ediyorsanız, aşağıda cevaplarını bulabilirsiniz.

Grenli Boya Nedir?

Dış cephelere estetik bir görünüm ve dayanıklılık kazandırmak amacıyla sıklıkla uygulanan grenli boya, tanecikli yapıya sahip bir boya türüdür. Kimi zaman dekorasyonu zenginleştirmek amacıyla iç mekanlarda tercih edilse de, grenli boya çoğunlukla binaların dış yüzeyinde kullanılır.

Akrilik ve silikonlu olmak üzere farklı çeşitleri bulunan grenli boyanın uygulaması son derece kolaydır. Ancak uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı incelikler mevcuttur. Kullanılan rulonun çeşidi grenli boyanın görünümüne etki edebilir ve farklı doku ve desenlerde sonuç vermesini sağlayabilir.

Grenli Boya Uygulama Alanları Nelerdir?

Kimyasal direnci yüksek olan ve genellikle dış cephelerde uygulanan tekstürlü boya; sıva, beton, brüt beton, betopan, mdf, osb, rengini kaybetmiş kendini taşıyabilen eski boyalı yüzeylerde kullanılabilir. Güneş ışınları ve hava koşullarına karşı dayanıklılığı ile ön plana çıkan tekstürlü boya uygulaması, kimi zaman estetik bir görünüm yakalamak için iç mekanlarda da tercih edilir.

Grenli Dış Cephe Boyası Nasıl Uygulanır?

Özellikle pürüzlü yüzeylerdeki hataları kapama özelliği ile tercih edilen grenli dış cephe boyası, bilinmesi gereken püf noktalarıyla uygulandığında istediğiniz sonuçları verir.

Malzeme Hazırlığı

Grenli dış cephe boyasında malzeme seçimi önemlidir. Dış cephe rulosu, mercan rulo, dolgu macunu, astar boyası ve grenli dış cephe kaplaması, grenli boya uygulamasına başlamadan önce edinmeniz gereken malzemeler arasında yer alır.

Yüzey Temizliği ve Hazırlığı

Boyayı uygulayacağınız yüzeyin eski boya kalıntılarından ve kirden arındırılması önemlidir. Temizlediğiniz yüzey kuruduktan sonra, dolgu macunu yardımı ile yüzeydeki düzensizlikleri ve kusurları minimuma indirmeye çalışın. Yüzeyin tamamen kuru olduğundan emin olun.

Boya Uygulaması

Tekstürlü boyayı uygulamadan önce, boyayı iyice karıştırdığınızdan mutlaka emin olun. Grenli boya tanecikli bir yapıya sahip olduğu için içerisinde yer alan taneciklerin eşit dağılımı önemlidir. Ürünü iyice karıştırıp homojen hale getirdikten sonra dış cephe rulosu veya posteki rulo ile boya yüzeye yayılır. Yayma işlemi tamamlandıktan sonra delikli mercan rulo yardımı ile yukarıdan aşağıya uygulama yapılarak grenli boyaya desen verme işlemi tamamlanır.

Uygun Hava Koşulları

Silikonlu grenli boya uygulamasından önce hava şartlarına dikkat etmeniz gerekir. Yağışlı havalar, grenli boya uygulamak için uygun değildir. Öte yandan güneş ışınlarının yüzeye dik geldiği saatler, çok sıcak havalar, aşırı rüzgarlı zamanlar da grenli boya yapmak için ideal sayılmaz. 5 ila 30 santigrat derece, tekstürlü boya uygulaması için uygun sıcaklık aralığıdır. Sıcaklığın yüksek olduğu hava şartlarında gölge olan cephelerde uygulama yapılmalı, saat 11.00-16.00 arası uygulama yapılmamalıdır. Boya uygulamasının 12 saat öncesi ve sonrasında yüzeyleri yağıştan korumaya dikkat edilmesi önerilir. Serin havalarda bu süre 48 saate kadar çıkmaktadır.

Filli Boya, geniş yelpazede yer alan dış cephe duvar boyası çeşitleri ile binalarınızı yıllara rağmen korur, estetik bir görünüme kavuşturur. Söz konusu tekstürlü dış cephe boya çeşitleri ve renkleri olduğunda, Filli Boya kalitesi ile fark yaratır. Grenli dış cephe boya seçeneklerini incelemeyi ve tarzınıza uygun seçimi yapmayı unutmayın.

Devamını gör.. Gizle..