Fayanslar, estetik görünüm amacıyla banyo ve mutfaklarda kullanılan en önemli yapı malzemelerinin başında yer alır. Her estetik obje gibi zaman içerisinde fayanslar da özgün niteliklerini kaybedebilir. Hal böyle olunca kullanıcılar daha yeni ve modern bir görünüm için çözüm arayışına girebilir. Bu arayış esnasında kapsamlı ve bir o kadar masraflı yeni fayans döşenmesi fikri uygulanabilir. Alternatif arayışındakiler ise aynı duruma, fayans boyama ile çok daha ekonomik ve pratik çözüm bulabilir. Yazımızı okuyarak fayans boyama konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Fayans boyama için su bazlı ürünler tercih edilebilir. Aqua Reno®, su bazlı içeriği ile fayansların üzerine kolayca uygulanabilir. Kullanım öncesinde yalnızca çalkalanması yeterli olan Aqua Reno®, yüzeye mükemmel yayılır. Kapatıcılığı yüksek olan ürünler, su ve nem dayanımı açısından üstün performans sergiler.
Aqua Reno® su bazlı boyayı mutfak ve banyo fayans boyama projeleri için ideal kılan bir diğer özellik, kendinden katalizörlü polimer teknolojisine sahip olmasıdır. Söz konusu teknoloji, ürünün uygulanmasını zahmetsiz hale getirir. Aqua Reno®'nun silinebilir ve yıkanabilir özelliklerinin etkisiyle banyolardaki ve mutfaklardaki hijyen seviyesini yukarı çekmek kolaylaşır.
Yukarıda sıralanan malzemelere ek olarak uygulama alanlarında nem ve buhar dayanımı ile leke karşıtı performansı artırmak amacıyla Aqua Reno® Vernik kullanılabilir. İdeal sonuç için vernik uygulaması, son kat boyanın üzerinden 4 saat geçtikten sonra yapılmalıdır.
Aqua Reno® ile fayans boyama sürecinin ilk adımında, yüzey temizliği yapılmalıdır. Mutfak ve banyo fayanslarının yüzeylerini toz, yağ, sabun ve deterjan artıklarından arındırmak amacıyla 1/1 ölçüsünde hazırlanan su-sirke karışımı kullanılabilir. Temizlik işlemi için organik malzemelerin tercih edilmesi, hem ekstra kalıntı oluşumu ihtimalini ortadan kaldırır hem de insan ve hayvan sağlığına zararlı etkilere neden olmaz.
Temizlik işlemi tamamlanıp yüzey kuruduktan sonra 240/280 numara zımpara ile yüzeyde kötü görünüme sebep olan deformasyonlar ortadan kaldırılır. Zımparalama işlemi aynı zamanda boyanın seramik malzemeye tutunma oranını artıran etki sağlar. Zımparalama yapıldıktan sonra nemli bez ile yüzey tozdan arındırılır ve boyama işlemine başlanır. Boya, fayanslara kadife rulo kullanılarak 2 kat halinde uygulanır.
Mutfak fayans boyama projelerinde en çok tercih edilen renkler şunlardır:
Konu banyo yenileme projeleri olduğunda şu renkler kullanılabilir:
Fayans boyasının dayanıklılığını etkileyen en önemli faktör, uygulama öncesinde alanın durumudur. Eğer fayans boyama işlemine başlanmadan önce temizlik ve zımparalama düzgün şekilde yapılırsa boya partikülleri yüzeye ideal biçimde tutunabilir. Böylece su bazlı boyanın, uzun süre boyunca özgün niteliklerini koruması ihtimali güçlenir. Fayans yüzeyine uygulanan boyanın dayanıklılığını artırmak için uygun formüle sahip Aqua Reno® Vernik kullanılır.
Filli Boya Aqua Reno® su bazlı ve çok amaçlı renovasyon boyası, sahip olduğu teknolojiler sayesinde oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Kendinden katalizörlü polimer teknolojisine sahip boya; metal, mermer, cam ve plastik gibi zorlu yüzeylere mükemmel şekilde yapışır.
Eski fayanslar, su bazlı boyalarla rahatlıkla boyanabilir. Üstelik bu yöntem, banyo ve mutfaklarda büyük tadilat projelerine gerek olmaksızın yenileme yapılabilmesine olanak tanır. Ancak eski fayansların boyanması aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Örneğin:
Fayans boyama işleminin ardından belirli süre yüzeyin kuruması beklenir. Aqua Reno® uygulanan yüzeylerde, dokunma kuruması için 30 dakikalık bekleme süresi yeterlidir. İkinci katı sürmeden önceyse beklenmesi gereken süre 30 ila 60 dakika arasında değişkenlik gösterebilir. Sıcaklığın 20˚C ve bağıl nem oranının %65 olduğu ortamda, yüzeyin tamamen kuruması için uygulamanın tamamlanmasının üzerinden 24 saat geçmelidir.
Ortamdaki bağıl nemin düşük ve sıcaklığın yüksek olması, kuruma süresinde değişkenliğe sebep olabilir. Uygulamadan 21 gün sonra maksimum performansa ulaşan ürünün temizliğinde, ilk hafta titiz davranılması önerilir.
Fayansların görünümleri, uygun içeriğe sahip boyaların yardımıyla kolayca değiştirilebilir. Tabii bu uygulamayı ilk kez gerçekleştireceklerin aklına hemen fayans üzerine boya tutar mı? sorusu gelebilir. Fayans üzerine boya tutar. Ancak boyanın banyo ve mutfak fayansları üzerine iyice tutunması için hazırlık sürecinin doğru biçimde gerçekleştirilmesi önemlidir.
Fayans boyama öncesindeki hazırlık süreci, genelde yüzey temizliği ve zımparalama adımlarından ibarettir. Eski ve yıpranmış fayanslarda ayrıca bazı onarımların yapılması gerekebilir. Hazırlığın ardından boyama, ince 2 kat halinde yapılmalıdır. Boyanın fayans üzerine tutunma kapasitesini artırmak için 2. kat kuruduğunda vernik sürülebilir.
Fayans boyama için diğer dikkat edilmesi gereken bazı durumlar aşağıdaki gibidir: