Eskiyen mobilyalarınızı yenilemek ve onlara biraz renk katmak mı istiyorsunuz? Ailenizden kalan ya da antikacıda bulduğunuz klasik bir ahşap mobilyayı yeniden kullanılır hale getirmenin yolunu mu arıyorsunuz? Mobilya boyama yöntemleri ile eskimiş, yıpranmış ahşap mobilyaları renklendirebilirsiniz. İşte koltuklardan vitrine, sehpadan masa ve sandalyelere her türlü ahşap mobilyanıza uygun mobilya boyama teknikleri hakkında bilmeniz gerekenler…
Ahşap mobilya boyama doğru malzemelerle ve tekniklerle uygulandığında son derece başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Boya seçimi için öncelikle kullanım amacınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Örneğin dış mekan mobilyalarınızı boyamak istiyorsanız UV ışıkları, yağmur, toz gibi dış ortam koşullarına dayanıklı bir ürün seçmelisiniz. Dış mekan mobilyalarında kullanabileceğiniz boya çeşitlerinin başında sadece bu amaca yönelik üretilen ahşap boyaları yer alıyor. Filli Boya deneyimi ile geliştirilen WoodMaXX , yüksek dayanım gücüyle yüzeylere kolayca tutunurken dış ortam koşullarına karşı mükemmel dayanıklılık gösteriyor.
Evde mobilya boyama için kullanabileceğiniz boya seçenekleri, oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip. Afilli Ev Bakımı, Hobi ve Güzelleştirme içinde bulabileceğiniz tüm yüzeylerde kullanılabilen akrilik ve sprey boyalar, yenileme projelerinin ve dekoratif çalışmaların vazgeçilmezi. Yüksek kapatma gücüne sahip Afilli Multisurface Boyalar ahşap da dahil olmak üzere tüm yüzeylerde üstün kapatma performansıyla beğeni topluyor. Zengin renk çeşitliliği sunan kullanıma hazır su bazlı akrilik mobilya yenileme boyaları, son derece pratik şekilde uygulanıyor. İşlevsel sprey boyalar ise yaratıcılığa imkan tanırken kolay kullanımlarıyla hobi projelerinin gözdesi.
Mobilya boyama yaparken istediğiniz sonuçlara ulaşmak için doğru boya seçimi son derece önemli. Boya seçiminin yanı sıra uygulama sırasında da bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. İşte, mobilya boyarken dikkat etmeniz gereken başlıca noktalar:
Mobilya boyama teknikleri; kullanılacak boyaya, mobilyanın malzemesine, boyama amacına göre değişkenlik gösterebilir. En sık kullanılan mobilya boyama teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
Dış mekan ahşap boyaları ve akrilik ahşap boyalar, mobilya boyama işleminde en sık kullanılan ürünler. Bu boyaları kullanarak düz ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için mobilyanızı rulo ve fırça yardımıyla boyayabilirsiniz. Boyanızı uygularken mobilyanın boyutuna ve şekline bağlı olarak farklı boyutlarda fırça ve rulolar kullanabilirsiniz. Fırça, özellikle girinti çıkıntıları olan mobilyaların boyanması için idealdir. Rulo ise düz ve geniş yüzeylerde boyanın kolay ve hızlı uygulanmasını sağlar.
Sprey boya ile mobilya boyama, hızlı ve pratik bir yöntemdir. Özellikle geniş ve düz yüzeylerde mobilya boyama spreyi başarılı sonuç verir. Sprey boyayı uygulamadan önce yaklaşık iki dakika boyunca iyice çalkalayın ve püskürtme ucunu test edin. Boyayı uygulama yüzeyine 25-30 cm mesafeden uygulayın. Sprey boya tabancası kullanarak çok daha kolay ve homojen boyama yapabilirsiniz. Filli Boya sprey boya çeşitleri ile yüzeyleri anında kara tahtaya dönüştürebilir ya da doğal taş efekti, pişmiş toprak görünümü gibi uygulamaları kolayca yapabilirsiniz. Sprey boya kullanırken ortamı yeterince havalandırdığınızdan emin olun.
Eskitme tekniği, mobilyaların antika benzeri bir görünüm kazanması için kullanılıyor. Bu teknikte astarla kaplanan mobilyalar, önce boyanıyor sonra yüzeyde aşındırma işlemi yapılıyor. Eskitme mobilya boyama tekniğini uygulamaya başlamadan önce yüzeyin temiz ve pürüzsüz olduğundan emin olun. Gerekirse yüzeyi zımparalayarak işe başlayabilirsiniz. Eskitme işlemi için mobilyanın ahşap dokusu görünür halde olmalı. Bunun için ahşabın üzerine baz uyguladıktan sonra istediğiniz renkte ahşap boyasını ince bir boya tabakası şeklinde uygulayın. Ardından mobilyanın yüzeyinde ince bir zımpara kağıdı veya özel bir aşındırıcı malzeme kullanarak belirli yerlerdeki boya tabakasını çıkarın. Son olarak mobilya üzerine vernik uygulayarak işlemi sonlandırın.
Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız yaratıcı ve ilham verici kendin yap projelerine göz atarak evinize yepyeni bir tarz ve renk katmak için daha fazla öneriyi inceleyebilirsiniz.