Duvarda is lekesi oluşumu, evlerde sıkça rastlanabilen ve görsel kirliliğe sebep olabilen sorunların başında geliyor. Üstelik ev sahipleri, çoğu zaman bu sorunun çözümü konusunda karamsarlığa kapılabiliyor. Ancak genel kanının aksine leke oluşumunu gidermek için kullanılabilecek pek çok yöntem bulunuyor. “Duvardaki is lekesi nasıl temizlenir?” sorusuyla ilgili yanıtları merak ediyorsanız bu yazının devamında sıralanan ve uygulaması son derece kolay olan önerilere göz atabilirsiniz.
“Duvardaki is lekesi nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtı birkaç adımdan oluşan bir süreci kapsıyor. İs lekesini temizlemek için duvarı silmek yeterli olmuyor. Aksine bu lekenin yayılmasına ve daha kötü görünmesine neden olabilir. Bu nedenle duvardaki is lekesini temizlemek için özel ürünlerden destek almanız ve belli adımları eksiksiz şekilde uygulamanızı öneriyoruz. İs lekesini temizlemek için hangi malzemeler kullanılır, hangi adımları uygulamak gerekir öğrenmek için aşağıdaki başlıkları takip edebilirsiniz.
Uygulamaya geçmeden önce yerlere ya da eşyalarınıza boya sıçramaması için gerekli alanları koruma örtüsü ile örtün. Boyama esnasında boyanın ulaşmasını istemediğiniz köşeleri, süpürgelik ile duvar bitimi gibi alanları maskeleme bandı ile korumaya alın. Eğer is lekesi kabarma gibi bir soruna yol açtıysa malzemeleriniz arasında bir zımpara da ekleyebilirsiniz. Astar, boya gibi uygulamalar esnasında işinizi kolaylaştırmak içinse çeşitli boyutlarda fırçalar ve rulolar da almayı unutmayın.
Tüm hazırlıklar tamamsa “Duvardaki is lekesi nasıl temizlenir?” sorusunu yanıtlamaya geçebiliriz.
Lekeli yüzeyin geneline zımpara işlemi yapılmalı, ardından nemli bir bez ile yüzeylerin tozu alınıp temizlenmelidir. (180-220 no lu kağıt zımpara kullanılmasını öneriyoruz.) Eğer duvarınızda doldurulması gereken delikler, aşınmış yüzeyler varsa ilk aşamada macun kullanabilirsiniz. İç cephe macunu olan Momento Macun ile boya öncesinde duvarınıza pürüzsüz, saten bir doku kazandırabilirsiniz.
Kapatan , “Duvardaki is lekesi nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtında en büyük rolü oynuyor. Yüzeylerdeki lekeleri kapatmak için özel olarak hazırlanan Filli Boya leke örtücü boya, yüzeylerdeki lekeler için üst düzey kapatma sağlar. Kolayca ve özel bir hazırlık aşaması gerektirmeden uygulanabilen ürün; rutubete, sararmaya, dökülmeye karşı da dayanıklı. Kurşunsuz ve aromatsız olduğu için sağlığa zararlı bir etkisi de olmayan ürünü kolayca uygulayarak is lekelerinden kurtulabilirsiniz. Kapatan ı sadece duvarlarınızda değil tavandaki lekeler için de uygulayabilirsiniz. Ürün uygularken 2 kat uygulanır. Leke kusup kenarlarda taşmaması için Kapatan uygularken lekenin bulunduğu kısmın etrafına en az 15 cm daha geniş alana uygulama yapılması gerekir. Yoğun ve zor lekelerde 3 kat gerekebilir, katlar arası 3-4 saat beklenir, üzerine boya uygulanması için de 3-4 saat beklenmesi gerekir.
Kapatan leke örtücü boyayı uyguladıktan sonra sıra astar aşamasına geliyor. Astar seçerken dikkat etmeniz gereken nokta ise duvar yüzeyi ve uygulanacak boyanın yapısı. Solvent boyadan su bazlı boyaya geçecekseniz ya da ham beton bir alanı boyayacaksanız öncesinde Momento Dönüşüm Astarı nı kullanabilirsiniz. Alçı yüzeylerde Momento Şeffaf Jel Astar ı tercih edebilirsiniz. Momento Silan ve Momento Tek gibi parlak ve özle dokulu su bazlı boyalardan önce ise Momento Pigmentli Astar ‘ı sürebilirsiniz.
Astar kuruduktan sonra iç cephe boyası uygulamasına geçebilirsiniz. İç cephe boyası seçiminde silikon içerikli seçeneklere yönelerek ileriki günlerde benzer leke sorunlarının yaşanması ihtimalini büyük oranda azaltabilirsiniz. Silikonlu duvar boyaları, leke tutmama ve silinerek kolayca temizlenebilme özelliklerine sahiptir. Bunun için farklı parlaklık türündeki Momento Silan , Momento Tek , Momento Tek , Exxen Mat , Momento Plus gibi ürünlerin geniş renk kartelasından beğendiğiniz renkleri tercih edebilirsiniz.
Siz de is lekesinden kurtulmak için bu adımları sırasıyla uygulayabilir, ihtiyacınız olan pek çok ürünü Filli Boya nın geniş ürün yelpazesinde kolayca bulabilirsiniz.