Blog

Renk Paleti

Duvarda Rutubet Neden Olur? Rutubet Nasıl Önlenir?

Duvarda Rutubet Neden Olur? Rutubet Nasıl Önlenir?

Başta estetik görünümü etkilemesi olmak üzere evde rutubet oluşumu pek çok problemi beraberinde getirir. Özellikle sağlık açısından önemli etkilere sahip olan rutubet, evinizin dayanıklılığını düşürebilir. Evde sızıntılar, boya dökülmesi, çatlaklar gibi problemlere yol açabilen rutubeti önlemek son derece önemlidir. Peki, rutubet nasıl önlenir? Duvarda rutubet sorunuyla ilgili ele aldığımız bu içeriğimizin devamına mutlaka göz atın!

Duvardaki Rutubet Neden Olur?

Duvardaki rutubet, evlerde sıkça karşılaşılan ve dikkat edilmediği takdirde pek çok sorunu beraberinde getiren bir durumdur. Peki, bu durum neden meydana gelir? Rutubetin genel birkaç sebebi vardır. En önemli neden ise evdeki nem oranının yüksek olmasıdır. Yüksek nem oranıyla buharlaşan su, yavaş yavaş duvarlara yapışır ve zaman içerisinde rutubet oluşumuna yol açar. Özellikle banyolar ve mutfaklar gibi nemin yoğun olduğu alanlarda yetersiz havalandırma, rutubetin başlıca sebebidir.

Rutubet oluşumunun bir diğer önemli nedeni su yalıtımının yetersiz olmasıdır. Çatıda ya da evin tesisatında meydana gelen sızıntılar, rutubet oluşumunu tetikleyebilir. Nemli bölgelerde yaşayan kişiler rutubet sorunuyla daha sık karşılaşır. Çoğunlukla nemle başlayan ve zamanla görünür hale gelen rutubeti erken fark etmek ve gerekli önlemleri almak son derece önemlidir.

Bambu ile Hangi Ürünler Yapılabilir?

Çok yönlü yapısı sayesinde bambu ile sayısız ürün tasarlamak mümkün. Son dönemlerde artan talep nedeniyle de hemen hemen her dekorasyon ürününün, her mobilyanın bambu alternatifi var. Masa, sandalye, kitaplık, yatak başlığı, sehpa gibi mobilyaların yapımında bambu çokça tercih edilir. Bu tarz ürünlerle dekore edilmiş evler çok daha sıcak, samimi ve doğal görünür. Mobilyaların yanı sıra bambu, zemin kaplamalarında da tercih edilir. Parkeler ve duvar panelleri buna en iyi örnektir.

Bambu çerçeveler, lambalar, saksılar, vazolar ve raflar; bambu mobilyalarla dekore ettiğiniz evinizi tamamlar. Evinizde bambu dekorasyon ürünleri kullanarak çok daha ferah görünüm elde edebilirsiniz. Kesme tahtaları, servis tabakları, kaşıklar, çatal-bıçak setleri ve tepsiler gibi mutfak eşyaları da bambunun kullanıldığı yerlerdendir. Hijyenik ve çevre dostu malzeme olması sayesinde gıda ile temas konusunda da endişe yaratmaz.

Evde Rutubet Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hiç banyonuzdan gelen küflü kokuyu fark ettiniz mi? Peki mutfağınızdaki duvarlarda yer alan, küfe benzeyen siyah noktaları gördünüz mü? Bunların hepsi evinizde rutubet olabileceğinin işaretleridir.

Evinizde rutubet olduğunu şu belirtileri inceleyerek anlayabilirsiniz:

  • İç mekanda aşırı nem oluşumunun bir sonucu olan rutubet, pencerelerde yoğuşma yapabilir. Bu durum sonucunda pencerenin çerçevesinin etrafında küflenmeyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Duvar ve tavanlarda hasar, evde rutubet oluşumunun bir diğer belirtisidir. Çatlamış, soyulmuş boyalar, duvar kağıtlarında ya da boyada kabarıklık gibi durumlara dikkat ederek evinizde rutubet olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Evinizde rutubet varsa zaman içerisinde mobilyalarınız da küf kokmaya başlar. Özellikle ahşap mobilyalar nemi daha fazla çektiği için bu durum ahşabın yaygın olduğu evlerde daha belirgindir.
  • Banyo ve mutfak gibi küçük alanlarda yeterli havalandırma olmadığından, iç mekan neminin artmasıyla küflenme meydana gelir.
  • Eğer evinizde klima kullanıyorsanız klimanızın filtrelerinde küflenme sorunu yaşayabilirsiniz.
  • Bu belirtilerden herhangi birini fark ettiyseniz evinizde rutubetin varlığından söz etmek mümkündür. Böyle bir durumda en kısa zamanda küf bakım ürünleri kullanmanız ya da evinizin havalandırması ve nemliliği üzerinde çalışmalar yapmanız gereklidir.

    Hangi Tip Evlerde Daha Fazla Rutubet Olur?

    Nem oranının yüksek olduğu her ev tipinde rutubet yaygındır ancak bazı evler bu probleme daha fazla meyillidir. Özellikle eski yapılarda ya da yalıtım eksikliği olan evlerde rutubet daha sık görülür. Yalıtımın zaman içerisinde aşınmış olması veya bina yapılırken rutubet için gerekli önlemlerin alınmaması da nem oluşumunu artırabilir.

    Zemin katlarda ya da bodrum katlarda rutubet daha fazla görülür. Bunun nedeni ise topraktan gelen nemin duvarlara daha hızlı nüfuz etmesidir. Sık yağış alan bölgelerde, deniz kenarındaki evlerde nem oranının fazla olmasından dolayı rutubet riski yüksektir. Dolayısıyla evinizin bulunduğu konuma göre rutubete karşı çok daha hassas olmanız gerekebilir.

    Evde Rutubetin Zararları Nelerdir?

    Evdeki rutubet, sağlığa zararlı alerjenler, tahriş edici toksinler ve benzeri durumları açığa çıkarabilir. Görünürde küf olmasa dahi en ufak varlığı bile sağlığa olumsuz etki edebilir. Özellikle astım, bronşit gibi çeşitli rahatsızlıkları olan alerjik kişilerde nem ve rutubetin etkileri daha yaygındır.

    Rutubetin insan sağlığı üzerindeki en önemli etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Nem ve rutubetin ürettiği küf havaya karışır ve çoğu insan solunum yoluyla bu maddelerle temas eder. Soluduğunuz havadaki rutubet, doğrudan akciğerlere etki edebilir. Bu da astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkları tetikleyebilir.
  • Nemli ortam, özellikle çocuklar ve yaşlılarda olumsuz etkiler yaratabilir.
  • Aşırı nem; küf, mantar, ev tozu akarları, bakteriler veya virüsler gibi mikroorganizmaların büyümesini hızlandırabilir.
  • Nem ve rutubetin ürettiği küf havaya karışır ve çoğu insan solunum yoluyla bu maddelerle temas eder. Soluduğunuz havadaki rutubet, doğrudan akciğerlere etki edebilir. Bu da astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkları tetikleyebilir.
  • Nemli ortam, özellikle çocuklar ve yaşlılarda olumsuz etkiler yaratabilir.
  • Aşırı nem; küf, mantar, ev tozu akarları, bakteriler veya virüsler gibi mikroorganizmaların büyümesini hızlandırabilir.

  • İnsan sağlığı üzerine etkilerinin yanı sıra rutubet zararları arasında daha birçok durum sayılabilir. Bu problem, maddi ve manevi hasarlara da yol açabilir. Evin duvarlarına, tavanına ve mobilyalarına ciddi zarar veren rutubet, sıvalarda çatlamaları beraberinde getirebilir. Bu da sürekli olarak boya masrafının çıkması anlamına gelir.

    Evdeki mobilyalar nemi emdiğinden şişerek zaman içerisinde kullanılamaz hal alır. Özellikle ahşap mobilyaların çürüme süreci hızlanabilir. Sonuçta nem, hem evin genel olarak dayanıklılığını etkiler hem de insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı rutubet giderme oldukça önemli bir işlemdir.

    Rutubet Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

    Evde rutubet oluşumunu engellemek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. Bunlardan en etkili olabilecek yöntemler ise su geçirmez fayanslar ve benzeri zeminler kullanmaktır. Böylece hem küf kokusunun hem de duvarlardaki kararmaların önüne geçebilirsiniz. Küf ve mantar oluşumuna dirençli, antibakteriyel boyalar da bu problemi engelleyebileceğiniz bir diğer yöntem. Bu boyalar, rutubet oluşumunu azaltır ve zaman içerisinde tekrar oluşmasının engellenmesine yardımcı olur. Boya öncesinde küf lekesi çıkarma yöntemlerini kullanarak daha temiz bir sonuç elde edebilirsiniz.

    Rutubet olmaması için yapabileceğiniz diğer işlemler şunlar:

  • Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencereleri sık sık açarak hava sirkülasyonu sağlayabilirsiniz.
  • Çatıda, duvarlarda ya da tesisatta meydana gelen su kaçaklarını gözden geçirebilirsiniz.
  • Zemin ve duvar yalıtımını güçlendirebilirsiniz.
  • Bu yöntemleri kullanarak evinizin ortamının çok daha sağlıklı ve yaşanabilir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

    Rutubet Kokusunun Gitmesi İçin Ne Yapılmalı?

    Her ne kadar rutubeti önlemek için adımlar atsanız da evinize yerleşmiş olan küfün kokusunu ortadan kaldırmanız zaman alabilir. Bu kokudan kurtulmak ise evdeki konforun artması açısından büyük öneme sahip. Rutubet kokusundan kurtulmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • İlk ve en önemli adım temiz hava akışıdır. Özellikle kokunun yoğun olduğu odaları her gün havalandırmanız gereklidir.
  • Sirke, karbonat ve limon suyu gibi rutubet kokusunu emen doğal malzemelerle evinizin havasını tazeleyebilirsiniz.
  • Lavanta yağı, çay ağacı yağı gibi doğal esansiyel yağlar; rutubet kokusunun azalmasına yardımcı olabilir.
  • Perdeler, halılar ve koltuk örtüleri gibi kumaş yüzeylere rutubet kokusu sinmiş olabilir. Bu nedenle tekstil ürünlerinizi yıkayarak ve koltuklarınızı, halılarınızı silerek rutubet kokusunu azaltabilirsiniz.

  • Tüm bunlara ek olarak duvarlarınızdaki küflü bölgeleri de temizlemeniz gerek. Aksi takdirde bu bölgelerden evinize sürekli küf kokusu yayılabilir. Saydığımız yöntemleri kullanarak evinizin havasını yenileyebilirsiniz ancak sorunu kökten çözmedikçe kokunun geri gelebileceğini unutmayın.

    Devamını gör.. Gizle..