Özenle hazırlanarak dekore ettiğimiz evlerimizin iç kalesi duvarlar, toz, boya, parmak izi, yağ lekesi, nemlenme gibi çeşitli sebeplerden dolayı kirlenir. Birçoğumuzun ev temizliği dediğimizde aklına gelmeyen duvar temizliği, boyanızın ömrünü uzatırken kalıcı lekeler oluşmasını da önleyerek dekorasyonunuzu koruma altına alır. Böylelikle hem pırıl pırıl görünmesi için hem de hijyenik sebeplerden dolayı duvarlarınızı seyrek aralıklarla temizleyerek evinizin ışıltısını kaybetmemeniz mümkün. Dikkat edilecek önemli noktalar ise, boya tipine göre doğru temizliği ve tekniği uygulamanız.
Pek çok kişi boyalı duvarda oluşan lekeleri boyaya zarar vermeden temizlemek için nasıl bir yöntem kullanacağı hakkında bilgi sahibi değildir. Ancak bazı pratik yöntemleri bildiğiniz takdirde boyalı duvarınızdaki lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Boyalı duvardan lekeleri çıkarmanın en pratik yollarından biri, eğer duvardaki boya silinme özeliğine sahip ise ılık su kullanmaktır. Duvarlarınızdaki lekeleri bez ve ılık suyla silerek temizleyebilirsiniz. İnatçı lekeler için ise ev temizlemede kullanılan deterjanlardan faydalanabilirsiniz. Temizlik yapılırken duvarları zedelememesi için mikrofiber yumuşak bez kullanmanızı öneririz. Su bazlı boyalarda sirke kullanılması uygun değildir, ancak solvent bazlı boyalarda sirke de kullanılabilir.
Duvarların tertemiz görünmesini sağlamak için dikkatli bir temizlik süreci gerekir. Bu aşamada farklı boya türlerinin farklı temizlik yöntemleri gerektirdiğini bilmekte fayda var. En yaygın boya çeşitlerinden olan yağlı ve su bazlı saten boyalar, dayanıklılıkları sayesinde temizliğe daha elverişlidir. Plastik boyalar ise temizlik konusunda yağlı ve su bazlı boyalara oranla daha zorlayıcı olabilir. Farklı boya türleri için uygun temizlik malzemelerini seçerek temizliği daha da kolaylaştırabilirsiniz. Bu nedenle temizliğe başlamadan önce duvarda kullanılan boya türünü öğrenerek işe başlayabilirsiniz.
İşte farklı boya türlerine uygun temizlik yolları…
Oluşabilecek kirlere karşı dayanıklı yüzey kapsamına giren yağlı boyalı ve su bazlı saten boyalı duvarların temizliği diğerlerine göre oldukça basittir. Öncelikle duvarlarınızı temizlemeye başlamadan önce hafifçe su ile yıkamalısınız, yıkayamıyorsanız da bol su ile ıslattıktan sonra pencereleri açarak duvarları havalandırmalısınız. Sonrasında bir kovanın içine su bazlı bir deterjan dökerek mikrofiber bir bez yardımıyla temizlemeye geçebilirsiniz. Bu işlem hem duvarlarınıza nefes aldıracak, hem de lekelerin kolayca yüzeyden ayrılmasını sağlayacaktır. Duvarlardaki fazla suyu kuru bir mikrofiber bez ile almanız yüzeyin aşırı nemli kalmasını ve duvara zarar vermesini önleyecektir.
Yağlı saten boya dediğimiz zaman düz, pürüzsüz, kaygan, sert ve dayanıklı yüzeyler akla gelmektedir. Öncelikle duvarlarınızı temizlemeye başlamadan önce hafifçe su ile yıkamalısınız, yıkayamıyorsanız da bol su ile ıslattıktan sonra pencereleri açarak duvarları havalandırmalısınız. Sonrasında bir kovanın içine su bazlı bir deterjan dökerek mikrofiber bir bez ile temizlemeye geçebilirsiniz. Bu işlem hem duvarlarınıza nefes aldıracak, hem de lekelerin kolayca yüzeyden ayrılmasını sağlayacaktır. İnatçı yağ lekelerini temizlemek için beyaz sirkenin gücünden faydalanabilirsiniz. Boyalı duvardan lekeleri çıkarmak için en favori temizlik malzemelerinden biri beyaz sirkedir. Beyaz sirkeyi, ılık su ile 1/1 karıştırdıktan sonra yumuşak mikrofiber bez yardımıyla inatçı lekeleri çıkarabilirsiniz. Duvarlardaki fazla suyu da su emiciliği yüksek mikrofiber bir bez ile almanız yüzeyin aşırı nemli kalmasını ve duvara zarar vermesini önleyecektir.
Evinizi boyarken tam silinme özelliği olan boyalar tercih etmeniz, sizin için faydalı olacaktır. Plastik boyalarda oluşan lekeleri, ılık su ve mikrofiber bez yardımıyla hafifçe silerek temizleyebilirsiniz. Kalem ve yağlı lekeler hariç, yüzeysel lekeler bu şekilde temizlenecektir. Silme işlemi yapılırken, duvarlarınızın zarar görmemesi için beze fazla baskı uygulamadan hassas davranmanız önerilir.
İç mekan dekorasyonunun asla modası geçmeyen duvar kağıtları, temizliği konusunda yine dayanıklı kabul edilen ancak riskli bir türdür. Duvarınızla bir bütün gibi görünen ancak tam olarak öyle olmayan duvar kağıtlarınızı silerken ilk olarak nazik olmalı ve yırtılmamaları için dikkat etmelisiniz. Malzeme olarak yumuşak lifli naylon veya kıllı uzun fırça kullanabilirsiniz. Eğer silinebilir duvar kağıdı tercih ettiyseniz, sprey kitinin içine sıvı yüzey temizleyiciyi suyla karıştırarak uzak mesafeden püskürtme işlemi yaparak duvarlarınızı silebilirsiniz. Önerimiz bu işlemi öncelikle duvarın bir bölümünde denemenizdir. Doku değişimi veya kalkma olmadığı takdirde işleme devam edebilirsiniz.
Ev dekorasyonunda doğal bir hava yakalamak isteyenlerin vazgeçilmezi olan, “lambri” olarak da adlandırdığımız ahşap duvarlar, görünümleri oldukça iddialı olsa da özenli bir bakım gerektirir. Yapısı gereği tahta zeminler, hassas bir temizliğe ihtiyaç duyar. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki ahşap duvarlara, tozu tutma kapasitesi daha yüksek olduğundan seyrek bakım yerine düzenli olarak bakım uygulanmalıdır. Yağ, kir, reçine ve tozdan arındırmak için hafif nemli bir bezle yüzeyini sildiğiniz duvarlarınızı derinlemesine temizlemek için terebentin esansı veya bu amaçla üretilmiş ahşap temizleyicilerini kullanabilirsiniz. Temizliğin dayanıklılığını artırmak isterseniz duvarlarınızı ayda bir kez cilalayabilir, su bazlı ahşap zemin verniklerinden de destek alabilirsiniz. Filli Boya’nın ahşap yüzeyler için geniş ürün yelpazesinden duvarınıza uygun ürünü seçebilir ve ahşap yüzeylerde korkmadan temizlik yaparak mükemmel bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı zamanda Filli Boya’nın birbirinden farklı iç cephe boyaları ile evinizi yenileyebilir; kolay temizlenebilen duvarların keyfini çıkarabilirsiniz!