Evinize yepyeni bir görünüm kazandırmak ve dekorasyonunuzu güzelleştirmek ister misiniz? O halde yeni duvar renklerinizi belirleyip kollarınızı sıvayın. Duvar boyamaya başlamadan önce yazımızı okuyarak “Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?”, “Boya yapmanın püf noktaları nelerdir?” ya da “Boya yaparken nasıl bir yol izlenmelidir?” gibi pek çok sorunun yanıtını öğrenebilir, boyama öncesi ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
“Ev boyamanın püf noktaları nelerdir?” , “Boya yaparken nelere dikkat edilmelidir?” sorularını yanıtlamadan önce gerekli malzemelere bir göz atalım. İşte, duvar boyama işlemine başlamadan önce satın almanız gereken malzemeler:
Pek çok kişi evinin duvarlarını boyamadan önce “İç cephe boyası kaç m2 boyar?” sorusunun yanıtını arar. İç cephe duvar boyaları arasından sizin için en uygun boyayı seçtikten sonra mekanınız için ne kadar boya kullanmanız gerektiği konusunda kararsız kalabilirsiniz. Satın alacağınız ortalama boya miktarını hesaplayabilirsiniz, ancak yüzeyin durumuna göre kullanacağınız boya miktarı artıp azalabileceğinden net bir miktar belirlemek mümkün olmayabilir.
Genellikle astar uyguladığınız duvarınıza 2 kat boya uygulamanız yeterli olacaktır. Bunu dikkate aldığımızda farklı miktarlardaki boyalar için ortalama olarak aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir;
15 lt iç cephe boyası kaç m2 boyar?: 165 m2
7,5 lt kg iç cephe boyası kaç m2 boyar? : 83 m2
2,5 lt kg iç cephe boyası kaç m2 boyar? : 28 m2
Seçtiğiniz boyayı uygulamadan önce duvarınızı boyaya hazır hale getirmek ve mekanı hazırlamak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
İhtiyacınız Olan Tüm Malzemeleri Satın Aldığınızdan Emin OlunMalzeme listenizde yer alan hazırlık ve uygulama ekipmanlarını temin ettiğinizden emin olun. Gerekli tüm malzemeleri satın aldıktan sonra boyama öncesi hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Boyama öncesinde mekanı boyaya hazırlamak ilk adımlardan biridir. Boyama esnasında, duvarda asılı olan tablo ve perdeleri sökün. Duvar boya uygulaması esnasında eşyaların size engel olmaması için, eşyalarınızı odanın orta kısmına hassas bir şekilde toplayın. Yapılacak tamir ve zımpara işleminde çıkacak tozlara ve uygulama esnasında boya damlatma ve sıçratma durumunda yerler ve eşyaların kirlenmesini engellemek için önce yerleri, daha sonra eşyaların üzerini pratik naylon koruma örtüleri ile kapatınız.
Priz ve anahtar kapaklarınızı sökün, açık kalan kısmın üstünü bantla kapatınız. Kapı pervazları, süpürgelikler, pencere pervazları gibi kesişme noktalarının ve duvarda sabitlenmiş dolaplarınızın kirlenmemesi ve daha kusursuz bir şekilde boyamak ve boyanmaması gereken yerleri sınırlamak için maskeleme bandı kullanın.
Duvarlarınız zaman içerisinde dış etkenlerden dolayı kirlenebilir. Özellikle mutfak gibi yağ ve nemden dolayı duvarları kolayca kirlenen bir mekanı boyayacaksanız duvarlarınızın temiz olduğundan emin olun. Duvarlarınızı uygun bir deterjan ve bezle sildikten sonra kurulayabilirsiniz. Eğer duvarlarınızda örümcek ağları varsa ve süpürgelik kenarlarında çok fazla toz biriktiyse bir süpürgeden de yardım alabilirsiniz. Kabarma, soyulma ve dökülmek üzere olan boyalar varsa spatula yardımı ile kazıyıp temizleyerek, nemli bez ile siliniz.
Kazıyıp temizlediğiniz yerleri, duvarlarınızda çatlaklar ya da delikleri boyaya başlamadan önce bir duvar macunu kullanarak doldurup düzeltiniz.
Duvar yüzeyinizde eski boyadan kaynaklı kabartılar, pürüzler olabilir. Bunları ortadan kaldırmak için duvarlarınızı zımparalayabilirsiniz. Aynı zamanda dolgu macunu kullandıktan sonra ortaya çıkabilecek pürüzleri de zımparalamanız gerekir. Bu işlemlerden sonra duvar ve ortamda oluşan tozları önce fırça ile daha sonra da nemli bez ile siliniz.
Duvar yüzeyi pürüzsüz hale geldikten sonra duvar hazır hale gelir. Peki, boyadan önce duvara ne sürülür? Duvar yüzeyini pürüzsüz bir şekilde hazırladıktan sonra boyanın daha iyi tutunması, daha kusursuz ve iyi görünmesi ve daha kolay uygulanması için duvarınıza astar uygulayabilirsiniz. Boyaya başlamadan önce astarın kuruduğundan emin olun.
Seçtiğiniz boyayı uygulamadan önce bir karıştırma çubuğu yardımıyla karıştırın. Bazı boyaları inceltmek gerekebilir. Satın aldığınız boyanın üzerinde yer alan talimatlara göre gerekirse boyanızı suyla seyreltebilirsiniz.
Duvarınızı boyamadan önce malzeme temininden duvar temizliğine, duvar yüzeyinin uygun hale getirilmesinden astar uygulamasına kadar tüm adımlarını uyguladıysanız artık boyama işlemine başlayabilirsiniz:
Duvar boyarken bazı püf noktalarına dikkat etmek hem boya uygulaması esnasında hem de sonrasında işinizi kolaylaştırabilir. İşte, ev boyamanın püf noktaları olarak kabul edilebilecek bazı durumlar:
Evinizi yenilemek ve güzelleştirmek işte bu kadar basit! Siz de Filli Boya’nın birbirinden özel renklere sahip kaliteli iç cephe duvar boyaları arasından seçim yaparak duvarlarınızı yenileyebilirsiniz.