Blog

Renk Paleti

Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Evinize yepyeni bir görünüm kazandırmak ve dekorasyonunuzu güzelleştirmek ister misiniz? O halde yeni duvar renklerinizi belirleyip kollarınızı sıvayın. Duvar boyamaya başlamadan önce yazımızı okuyarak “Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?”, “Boya yapmanın püf noktaları nelerdir?” ya da “Boya yaparken nasıl bir yol izlenmelidir?” gibi pek çok sorunun yanıtını öğrenebilir, boyama öncesi ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Duvar Boyama İçin Gerekli Malzemeler

“Ev boyamanın püf noktaları nelerdir?” , “Boya yaparken nelere dikkat edilmelidir?” sorularını yanıtlamadan önce gerekli malzemelere bir göz atalım. İşte, duvar boyama işlemine başlamadan önce satın almanız gereken malzemeler:

Hazırlık ve Ön Uygulama İçin Gerekli Malzemeler

  • Köşe ve kenarların kusursuz bir şekilde boyanması için maskeleme bandı,
  • Yer döşemelerinin ve eşyaların temiz kalması için koruma örtüleri ve brandalar,
  • Duvarları temizlemek için bir temizlik fırça, bez ya da sünger ve uygun bir deterjan,
  • Duvardaki, çatlak, delikleri ve çeşitli bozuklukları kapatmak için iç cephe duvar macunu ve spatula,
  • Boyayı hazırlamak için karıştırma çubuğu,
  • Uygulama İçin Gerekli Malzemeler

  • Duvardaki pürüzleri gidermek için zımpara No:150-180,
  • Boyayı seyreltmek gerektiği takdirde kullanmak için ayrı bir kap,
  • Tavan ve duvarın kesiştiği yerin fırça ile kestirmelerini yapmak için duvar yüksekliğinize uygun merdiven,
  • Yüzey ve boyaya uygun astar,
  • Beklentilerinize ve zevkinize uygun özelliklere sahip, istediğiniz renkte bir iç cephe duvar boyası,
  • Farklı boyutlarda rulo ve fırçalar,
  • Yüksek kısımları boyamak için teleskopik rulo sapı,
  • Merdiven,
  • Rulodaki fazla boyayı süzmek için rulo boya tepsisi veya ambalaj içinde çalışması için boya eleği.
  • Duvara Ne Kadar Boya Gider?

    Pek çok kişi evinin duvarlarını boyamadan önce “İç cephe boyası kaç m2 boyar?” sorusunun yanıtını arar. İç cephe duvar boyaları arasından sizin için en uygun boyayı seçtikten sonra mekanınız için ne kadar boya kullanmanız gerektiği konusunda kararsız kalabilirsiniz. Satın alacağınız ortalama boya miktarını hesaplayabilirsiniz, ancak yüzeyin durumuna göre kullanacağınız boya miktarı artıp azalabileceğinden net bir miktar belirlemek mümkün olmayabilir.

    Genellikle astar uyguladığınız duvarınıza 2 kat boya uygulamanız yeterli olacaktır. Bunu dikkate aldığımızda farklı miktarlardaki boyalar için ortalama olarak aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir;

    15 lt iç cephe boyası kaç m2 boyar?: 165 m2

    7,5 lt kg iç cephe boyası kaç m2 boyar? : 83 m2

    2,5 lt kg iç cephe boyası kaç m2 boyar? : 28 m2

    Boyama Öncesi Yapılması Gerekenler

    Seçtiğiniz boyayı uygulamadan önce duvarınızı boyaya hazır hale getirmek ve mekanı hazırlamak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

    İhtiyacınız Olan Tüm Malzemeleri Satın Aldığınızdan Emin Olun

    Malzeme listenizde yer alan hazırlık ve uygulama ekipmanlarını temin ettiğinizden emin olun. Gerekli tüm malzemeleri satın aldıktan sonra boyama öncesi hazırlıklara başlayabilirsiniz.

    Mekanı Boyama İşlemine Hazır Hale Getirin

    Boyama öncesinde mekanı boyaya hazırlamak ilk adımlardan biridir. Boyama esnasında, duvarda asılı olan tablo ve perdeleri sökün. Duvar boya uygulaması esnasında eşyaların size engel olmaması için, eşyalarınızı odanın orta kısmına hassas bir şekilde toplayın. Yapılacak tamir ve zımpara işleminde çıkacak tozlara ve uygulama esnasında boya damlatma ve sıçratma durumunda yerler ve eşyaların kirlenmesini engellemek için önce yerleri, daha sonra eşyaların üzerini pratik naylon koruma örtüleri ile kapatınız.

    Kenar ve Köşelere Maskeleme Bandı Yapıştırın

    Priz ve anahtar kapaklarınızı sökün, açık kalan kısmın üstünü bantla kapatınız. Kapı pervazları, süpürgelikler, pencere pervazları gibi kesişme noktalarının ve duvarda sabitlenmiş dolaplarınızın kirlenmemesi ve daha kusursuz bir şekilde boyamak ve boyanmaması gereken yerleri sınırlamak için maskeleme bandı kullanın.

    Duvarlarınızı Temizleyin

    Duvarlarınız zaman içerisinde dış etkenlerden dolayı kirlenebilir. Özellikle mutfak gibi yağ ve nemden dolayı duvarları kolayca kirlenen bir mekanı boyayacaksanız duvarlarınızın temiz olduğundan emin olun. Duvarlarınızı uygun bir deterjan ve bezle sildikten sonra kurulayabilirsiniz. Eğer duvarlarınızda örümcek ağları varsa ve süpürgelik kenarlarında çok fazla toz biriktiyse bir süpürgeden de yardım alabilirsiniz. Kabarma, soyulma ve dökülmek üzere olan boyalar varsa spatula yardımı ile kazıyıp temizleyerek, nemli bez ile siliniz.

    Boşlukları ve Çatlakları Doldurun

    Kazıyıp temizlediğiniz yerleri, duvarlarınızda çatlaklar ya da delikleri boyaya başlamadan önce bir duvar macunu kullanarak doldurup düzeltiniz.

    Pürüzleri Ortadan Kaldırın

    Duvar yüzeyinizde eski boyadan kaynaklı kabartılar, pürüzler olabilir. Bunları ortadan kaldırmak için duvarlarınızı zımparalayabilirsiniz. Aynı zamanda dolgu macunu kullandıktan sonra ortaya çıkabilecek pürüzleri de zımparalamanız gerekir. Bu işlemlerden sonra duvar ve ortamda oluşan tozları önce fırça ile daha sonra da nemli bez ile siliniz.

    Boya Öncesi Astar Uygulayın

    Duvar yüzeyi pürüzsüz hale geldikten sonra duvar hazır hale gelir. Peki, boyadan önce duvara ne sürülür? Duvar yüzeyini pürüzsüz bir şekilde hazırladıktan sonra boyanın daha iyi tutunması, daha kusursuz ve iyi görünmesi ve daha kolay uygulanması için duvarınıza astar uygulayabilirsiniz. Boyaya başlamadan önce astarın kuruduğundan emin olun.

    Boyanızı Hazırlayın

    Seçtiğiniz boyayı uygulamadan önce bir karıştırma çubuğu yardımıyla karıştırın. Bazı boyaları inceltmek gerekebilir. Satın aldığınız boyanın üzerinde yer alan talimatlara göre gerekirse boyanızı suyla seyreltebilirsiniz.

    Duvar Boyamak İçin Hangi Adımlar Uygulanır?

    Duvarınızı boyamadan önce malzeme temininden duvar temizliğine, duvar yüzeyinin uygun hale getirilmesinden astar uygulamasına kadar tüm adımlarını uyguladıysanız artık boyama işlemine başlayabilirsiniz:

  • Boyanızın bir kısmını boya tepsine alın. Boya tepsisi kullanmak, rulodaki fazla boyanın akıtılmasını kolaylaştırıp boya damlatma ve iz oluşma riskini de azaltacaktır.
  • Boyama işlemine tavan duvar kesişme köşe, kapı, pencere kenarları, süpürgelik üstü ve rulonun ulaşamayacağı kısımlardan başlayın. Bunun için az miktarda boyayı küçük bir kaba alıp, kestirme fırçası kullanarak boyayınız. Ulaşamadığınız yüksek yerler için merdiven kullanınız. Fırça ve rulo uygulamasını aynı anda yapınız. Aynı anda yapılmadığında fırça izi çıkabilir.
  • Kalan kısımları bir rulo yardımıyla rahatlıkla boyayabilirsiniz. Yüksek kısımlar için teleskopik rulo sapından destek alın.
  • Boyanın daha kusursuz bir şekilde uygulanması için boya dolu ruloyu ilk yüzeyle temasında W harfi şeklinde boya yoğunluğunu yüzeye bırakıp, daha sonra ruloyu yukarıdan aşağıya doğru uygulayın.
  • Duvarın tamamını boyadıktan sonra ikinci kat için boyanın tamamen kurumasını bekleyin. Boya genellikle 3 ya da 4 saat içerisinde kuruyacaktır.
  • Kuruyan ilk katın üzerine ikinci kat boyayı ilk katı uyguladığınız şekilde sürün.
  • İkinci kat boya kuruyana kadar duvarlara dokunmayın. Boya kuruduktan sonra koruma örtülerini ve brandaları kaldırabilirsiniz. Bantlar uygulama sırasında duvar boyası ile birleştiği için, bantları sökmeden önce maket bıçak ucu ile kesip bant ve boyayı birbirinden ayırarak, örtüleri kaldırınız.
  • Duvar Boyarken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Duvar boyarken bazı püf noktalarına dikkat etmek hem boya uygulaması esnasında hem de sonrasında işinizi kolaylaştırabilir. İşte, ev boyamanın püf noktaları olarak kabul edilebilecek bazı durumlar:

  • Boyayı ya da astarı uygulamadan önce aktardığınız plastik boya tepsisini temizlemekle uğraşmamak için tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. İşiniz bittikten sonra folyoyu çıkarıp temiz tepsinizi bir sonraki boyama işlemi için kaldırabilirsiniz.
  • Fırçalarınızı daha sonra tekrar kullanmak için boyama sonrasında temizlemeyi unutmayın. Su bazlı boya kullandıysanız fırça temizliği için sadece su ve sabun kullanmanız yeterli olur. Diğer boyalar içinse tinere ihtiyaç duyabilirsiniz. Yıkadığınız fırçaları iyice kurutun ve sonraki kullanım için kaldırın.
  • Boyanın nasıl durduğunu daha rahat görebilmek için boyama işlemini gün ışığında yapın. Yapay ışık altında boya yaptığınızda kat ya da boya izlerini farketmeniz mümkün olmayabilir.
  • Boyanın daha kısa sürede kuruması için mekanın havalandırmasını sağlayın. Odayı havalandırmak, boyanın kuruma süresini kısaltacak, nemin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda dışarıdan gelen hava da boyanın kurumasını hızlandıracaktır.
  • Evinizi yenilemek ve güzelleştirmek işte bu kadar basit! Siz de Filli Boya’nın birbirinden özel renklere sahip kaliteli iç cephe duvar boyaları arasından seçim yaparak duvarlarınızı yenileyebilirsiniz.

    Devamını gör.. Gizle..