Bir zamanlar size son derece modern gelen duvar kağıdınız artık sıkıcı mı geliyor? Eğer cevabınız evet ise kağıdı sökmeye başlamadan önce üzerine boya yapmayı düşünebilirsiniz. Boya yapmak için mutlaka duvar kağıdının sökülmesi gerektiğini düşünen pek çok kişi ilk olarak “Duvar kağıdının üstüne boya olur mu?”, “Duvar kağıdı hangi boya ile boyanır?” gibi sorular sorar. Bazı ince detaylara dikkat ettiğiniz takdirde duvar kağıdı kaplı duvarlarınızı kolaylıkla boyayabilirsiniz. Siz de duvar kağıdı üzerine boya yapılır mı merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız içeriğimizi mutlaka okumaya devam edin!
Duvar Kağıdının Üstüne Boya Olur mu?Eğer evinizi yeniden dekore etmek istiyorsanız ve bunun için kağıt kaplı duvarlardan başlayacaksanız ilk önce bazı püf noktalarını öğrenmenizde fayda var. Peki, duvar kağıdı boyanır mı? Ya da duvar kağıdı üstüne boya olur mu? Duvar kağıtlarını sökme zahmetine girişmeden, bu kağıtların kolaylıkla boyanabileceğini biliyor musunuz? Duvar kağıdının üzerini boyamak, duvarı boyamak kadar kolay bir işlem. Yalnızca biraz bilgi ve titiz bir hazırlık sürecine ihtiyacınız var.
Yaşam alanınıza yeni bir görünüm kazandırırken önce duvar kağıdının ne durumda olduğuna göz atmalısınız. Duvar kağıdında herhangi bir çentik, delik veya gözle görülür çizik varsa boyama işlemi risklidir. Bunun yerine kağıtları sökmeniz daha kusursuz sonuç almanıza olanak tanır. Buna ek olarak duvar kağıdının dokulu bir yapısının olması da problem oluşturur. Dokuyu tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmadığı için bu tür duvar kağıtlarını da sökmelisiniz. Bunun dışında yüzeyi pürüzsüz, zarar görmemiş tüm duvar kağıtlarının üzerini boya ile kapatabilirsiniz.
Duvar Kağıdı Hangi Boya ile Boyanır?Duvar kağıdı üzerine boya yaparken hazırlık sürecine çok dikkat etmek gerek. Hazırlık sürecinde ilk aşama ise doğru duvar kağıdı boyası seçilmesidir. Duvar kağıdı görünümünü kusursuz şekilde kapatabilmeniz için akrilik su bazlı boyaları tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni, su bazlı boyaların duvar kağıdına zarar verme riskinin daha düşük olmasıdır. Aynı zamanda su bazlı boyalar, uygulamasının daha kolay olmasıyla da bilinir. Dolayısıyla duvar kağıtlarının üzerini kapatmak için oldukça idealdir.
Hızlı kuruma özelliğine sahip olan akrilik boyalar, dayanıklı ve silinebilir bir yüzey oluşturmasıyla bilinir. Yüksek nem direncine sahip olması sayesinde çatlama, kabarma ve soyulma gibi problemleri minimuma indirir. Akrilik boyalar, banyo ve mutfak gibi alanlar için de uygun olduğundan yaşam alanınızı dilediğiniz gibi yenilemenize yardımcı olur. Özellikle astarla beraber kullandığınızda akrilik boyayla tam da istediğiniz gibi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Duvar kağıdı boyama için ilk olarak temizlikle başlamalısınız. Kağıdın yüzeyini iyice temizledikten sonra bir süre kurumasını bekleyin. Kağıdın alt kısmının nemli olmaması da önemlidir. Bu nedenle duvar kağıdını yeni yapıştırdıktan sonra boyama için beklemeniz önerilir.
Temizliğin ardından boyanmasını istemediğiniz yüzeyleri bantlayarak devam edin. Boyamaya geçmeden önce astar uygulayın ve kuruması bekleyin. Ruloyla veya fırçayla uygulamaya başlamadan önce boyanızı iyice karıştırın. Daha rahat ve homojen bir boya uygulaması için boya eleği veya boya tepsisi kullanmayı unutmayın. Duvar, tavan kesişme noktalarında, duvar boyasının tavana bulaşmaması için fırça ile özenle kestirme yapın. Kestirme için boyayı ayrı küçük bir kaba koyun ve ulaşamadığınız yüksek yerlerde merdiven kullanın. Fırçaya boyayı aldığınızda kutunun kenarıyla fazla boyayı silin. Rulo kullanıyorsanız, ruloya boyayı aldığınızda kullandığınız boya eleği veya kullandığınız rulo tepsisi yardımıyla da fazla boyayı atabilirsiniz. Kağıdın üzerini dalgalanmalar oluşmaması için M ya da W şeklinde boyamaya başlayın. İlk katın kurumasını bekleyin ve daha sonra ikinci katı uygulayın. Astar ve boya katlar arası kuruma süreleri ortalama 3-4 saattir. Soğuk ve yüksek nemli ortamlarda kuruma süresi uzayabilir. Duvar kağıdınızın rengine ve yapısına göre 2 kattan fazla boyama yapmanız gerekebilir. Son katı da uyguladıktan sonra yepyeni duvarınız artık hazır!
Duvar kağıdı üzerine boyama yapmak için ihtiyacınız olan iç cephe boyaları Filli Boya’da! Yaşam alanlarınızı yenilerken Filli Boya’nın yüksek kaliteli boyalarından siz de faydalanın, işinizi kolaylaştırın!