Blog

Renk Paleti

Duvar Boyası Ne Kadar Sürede Bozulur?

Duvar Boyası Ne Kadar Sürede Bozulur?

Pek çok kişi, boyayacağı alan için yeterli miktarda boya seçme konusunda yanılabilir. Evinizin dekorasyonunu yenilemek için ihtiyacınızdan daha fazla boya satın aldıysanız aklınıza ilk gelen soru: “Duvar boyası bozulur mu?” olacaktır. Yazımızı okuyarak “Duvar boya açıldıktan sonra ne kadar bekler?” , “Açılmamış duvar boyası bozulur mu?” , “Boyanın son kullanma tarihi olur mu?” gibi soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz.

Boya Ne Kadar Sürede Bozulur?

Evlerini kendi boyayan pek çok kişinin merak ettiği “Boya bozulur mu?” sorusunun yanıtı kısaca “Evet.”tir. Farklı özelliklere sahip olsa da tüm boyaların son kullanma tarihi vardır. Genellikle silikonlu, plastik ya da akrilik duvar boyalarının açılmadıkları takdirde raf ömürleri 3 yıl kadardır. Bunun yanında satın aldığınız duvar boyası ürünlerinin etiketlerinde de bir depolama ömrü bulunur. Bu etiketleri inceleyerek ve ürünü kullanacağınız süreyi de dikkate alarak doğru bir seçim yapabilirsiniz.

Peki, daha önce satın aldığınız ve hiç açmadığınız, depolama ömrü geçmiş bir boya kullanılır mı? Tarihi geçmiş ve bozulmuş bir duvar boyası uygulama esnasında sorun yaratabilir. Ambalaj içinde biyolojik bozulma, katılaşma, kabuk bağlama gibi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle bozulduğunu düşündüğünüz boyayı kullanmak size zaman ve emek kaybı olarak geri döner.

Duvar Boyası Açıldıktan Sonra Ne Kadar Bekler?

Artan boyalarını saklayan kişiler de “Açılan duvar boyası bozulur mu?” , “Açılan boya tekrar kullanılır mı?” sorularının yanıtını merak eder. Duvar boyanızın bir kısmını kullandıktan sonra yeniden kullanmak için ağzını sıkı bir şekilde kapatıp saklamanız; oda sıcaklığında, güneş ışığı ve nemden uzak tutmanız yeterlidir. Kullanılmış boya kutusunun ağzını sıkı bir şekilde kapatıp saklarsanız en az depolama ömrü kadar daha kullanabilirsiniz. Ancak bu süre boyanın depolama ömrüne ve türüne göre farklılık gösterebilir.

Bozulmuş Boya Nasıl Anlaşılır?

Kullanılmış ya da hiç açılmamış bir boya, farklı nedenlerden ötürü bozulabilir. Boya kutunuzu açtığınızda karşılaşacağınız bazı durumlar boyanın bozuk olduğu konusunda fikir verebilir. İşte boyanın bozulduğunu anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Boyanın kokusu, bozulmuş olduğunu anlamak için en önemli ipuçlarından biridir. Boyanın kokusu ekşi bir hal aldıysa, normal boya kokusundan farklıysa boyanız büyük ihtimalle bozulmuştur.
  • Boya normal şartlarda akışkan, pürüzsüz bir kıvama sahiptir. Son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş bir boyayı bir çubuk yardımıyla karıştırdığınızda bu akışkanlığı göremeyebilirsiniz. Topaklanmış, akışkanlığını kaybeden boyalar genellikle bozulduğu için bu hali almıştır.
  • Bozulmuş boyalarda boyanın katılaşan, topaklanan kısımları üst yüzeyde değil kutunun dibine çökmüş şekilde de olabilir. Bu nedenle boyayı kontrol ederken kullandığınız karıştırma çubuğuyla kutunun dibini de kontrol etmeyi unutmayın.

  • Bu durumları dikkate alarak boyanızın bozulup bozulmadığını anlayabilir, bozulan boyaların yerine yeni duvar boyası satın alarak olası sorunların önüne geçebilirsiniz.

    Devamını gör.. Gizle..