Blog

Renk Paleti

Duvar Boyası Lekesi Nasıl Çıkar?

Duvar Boyası Lekesi Nasıl Çıkar?

Duvar Boyası Nasıl Çıkar?

Ne kadar önlem alırsanız alın duvar boyama işleminin ardından hem odanın farklı yüzeyleri hem de kıyafetleriniz elleriniz boyanabilir. Dökülen üzerinize bulaşan boyayı temizlemek için bazı pratik ipuçlarını uygulamanız yeterlidir. “Duvar boyası nasıl çıkar?” “Kumaştan boya lekesi nasıl çıkar?” ve “Vücuttaki boya lekesi nasıl çıkar?” gibi soruların yanıtlarını öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.


Duvar Boyası Ne ile Çıkar?

Duvar boyası yapan kişilerin ellerine kollarına yüzüne ya da kıyafetlerine boya bulaşabilir. Bunun yanı sıra boya zemine süpürgeliklere ya da etrafta bulunan ve üzeri kapatılmamış eşyalara da damlayabilir. Boyanın temizlenme süreci damladığı yere kuruyup kurumadığına göre değişkenlik gösterebilir.

Kurumuş ya da yaş boyayı çeşitli kazıma aletleri zımpara boya temizliği için üretilen kimyasal temizleyiciler alkol aseton deterjan gibi yardımcılar aracılığıyla temizleyebilirsiniz.

Yaş boya sert yüzeylerde (Paket seramik vb.) nemli bir bez yardımı ile rahatlıkla silinebilir. Yumuşak yüzeylerde ise (Kumaş vb.) ıslak bez yardımı ile mümkünse bol su ile yıkanarak temizlenir.

Kurumuş boya sert yüzeylerde uygun kazıcı aletler (Ağzı keskin spatula veya ince ağızlı özel kazıcı aletler) ve aseton tarzı kimyasallar yardımı ile çıkartılabilir. Yumuşak yüzeylerdeki boya lekesi aseton ve benzeri kimyasallar ile yumuşatıldıktan sonra halı yıkama fırçası ile kazıma işlemi yaparak ardından asetonla silinerek ve en sonunda deterjanlı suyla ıslatılmış bez yardımı ile temizlenebilir.

Duvar Boyası Yüzeylerden Nasıl Çıkar?

Boyama esnasında mekanın zeminine kapılara süpürgeliklere pencere kenarlarına kalorifer peteklerine ya da eşyalarınıza boya damlayabilir. Kurumamış boya damlalarını doğrudan ıslak bir bezle biraz da deterjan yardımıyla silerek temizleyebilirsiniz. “Kurumuş duvar boya lekesi nasıl çıkar?” öğrenmek istiyorsanız yüzeyin materyaline göre aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  • Metal yüzeylerdeki kuruyan boya özel kazıcı aletler veya yüzeye zarar vermeyecek kimyasallar kullanarak temizlenebilir. Örneğin; beyaz eşya kalorifer çelik kapı asansör kapısı cam gibi sert yüzeylerde aseton oda kapıları gibi su bazlı sentetik PVC vb. gibi yüzeyler ise “D Tiner” ile silinebilir.
  • Zımparalayarak kimyasal bir temizleyici kullanarak ya da bir ısı tabancası ile biraz ısı uygulayıp boyanın kabarmasını sağlayarak çıkarabilirsiniz.
  • Ahşap yüzeyler daha hassas olduğu için yüzeye zarar vermeyecek bir boya kazıyıcı ya da kimyasal boya temizleyici gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Plastik metal ve ahşap yüzeyler ısıya kimyasala çok dayanıklı değildir. Bu ürünlere kimyasal uygulandığında eriyebilir ya da formu değişebilir. Bu nedenle plastik yüzeylere damlayan boyayı çıkarmak için en doğru yöntem bir kazıyıcı kullanmak olabilir. Bunun yanında alkol ya da aseton gibi boyayı temizleyebilecek ürünler kullanabilirsiniz. Ancak öncesinde küçük bir alanda bu ürünlerin plastiğe zarar vermediğinden emin olun.
  • Cam yüzeylere damlayan boyaları cam temizleme bıçakları ile kolayca temizleyebilir ardından sabunlu ve nemli bir bezle boya artıklarını tamamen çıkarabilirsiniz.
  • Kuruyan boya beton bir yüzey üzerindeyse biraz daha uzun bir işlem süresi gerekebilir. Öncesinde bir fırça yardımıyla boyayı yumuşatıp ardından uygun bir kimyasal ürün ile boyanın yüzeyden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Son aşamada boya kalıntılarını fırçalayıp temizliği tamamlayabilirsiniz.

Duvar Boyası Elden Nasıl Çıkar?

Duvar boyası yapan kişilerin ellerinin kollarının yüzlerinin bir kısmının boya lekesi olması çok sık karşılaşılan bir durum. Peki “Ciltteki özellikle de ellerdeki boya lekesi nasıl çıkar?” Bu sorunun yanıtı kullanılan boyanın içeriğine göre farklılık gösterebilir.

  • Su bazlı bir boya kullandıysanız ellerinize bulaşan boyayı çıkarmak için kimi zaman sadece ılık su ve sabun yeterli olabilir. Hem yaş hem de kuruyan boyayı çıkarmak için öncelikle ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın. Ardından kalan boyayı nazikçe ovalayın. Eğer boya lekeleri bu işlemlere rağmen çıkmadıysa kese ponza taşı ya da vücut peelingi gibi yardımcılardan da destek alabilirsiniz.
  • Boyaya başlamadan önce ellerinize el kremi ya da sıvı yağ (Zeytin ay çiçek yağı) sürerek boyanın teninize yapışmasını önleyebilirsiniz. Bu yöntem uygulandığında boyama sonrası ellerin yalnızca su ve sabun ile yıkanarak çok daha kolay temizlenmesi sağlanabilir.
  • Kurumuş boya su bazlı boyalar ellerden sıcak su ve bulaşık yıkama süngerleri ile rahatlıkla temizlenir. Solvent bazlı boyalar ise kendi inceltici tinerleri ile bezleri hafif ıslatarak temizleyebilir.
  • Yağ bazlı bir boyayı elden çıkarmak isterseniz işiniz biraz daha zor olabilir. Yağ bazlı boyayı çıkarmak için ilk adımda cildinizin boyalı kısımlarını hindistan cevizi yağı gibi bitkisel bir yağ ile ya da bebek yağıyla nazikçe ovalayabilirsiniz. Yağların etkisini artırmak için bir lif ya da kese de kullanabilirsiniz. Yumuşayan boyayı su ve sabun yardımıyla yıkayarak tamamen çıkarabilirsiniz. Eğer bu şekilde çıkmazsa ponza taşı vücut peelingi gibi aşındırıcı etkisi olan yardımcıları da kullanabilirsiniz. Tüm bu aşamalara rağmen boya hala çıkmadıysa tiner aseton gibi bir solvent ürünü pamuk yardımıyla çok az miktarda cildinize uygulayabilirsiniz. Alerjik ve hassas bir cildiniz varsa bu ürünlerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

Duvar Boyası Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Kıyafetten duvar boyası nasıl çıkar?” sorusunun yanıtı duvar boyasının türüne göre değişiklik gösterebilir. Özellikle yağlı boyalarda lekeyi çıkartmak için alkol bazlı kimyasal leke çıkarıcılar kullanmak gerekebilir.

Boya sonrası boya yaparken giydiğiniz kıyafetinizi ya da boyanın bulaştığı herhangi bir tekstil ürününü temizlemek için de birkaç yöntem bulunur. “Kıyafetten kurumuş boya lekesi nasıl çıkar?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle kuruyan boyayı plastik bir kazıyıcı ile temizlemeye çalışın. Bu boyanın tamamen temizlenmesini sağlamasa da kabuklanmış boyanın çıkmasına yardımcı olarak işinizi kolaylaştırabilir. Ancak giysinin zarar görmemesi için sert uygulamalardan kaçının.
  • Kazıma işlemi sonrasında kalan lekeyi yumuşatmak için bir leke çıkarıcı ürün uygulayın ve bir süre bekleyin. Bekleme süresi uyguladığınız ürünün etiketinde yer alan talimatlara göre değişkenlik gösterebilir.
  • Bekleme süresi dolduktan sonra kıyafetinizi lekeli kısımlardaki deterjanın daha iyi nüfuz etmesi için ıslatın. Yaklaşık bir saat kadar daha bekleyin.
  • Tüm bu işlemlerin ardından boya lekesinin yok olması için bir diş fırçası ya da temizlik fırçası kullanarak lekeyi temizleyin.
  • Son aşamada lekeli kıyafet ya da tekstil ürününü çamaşır makinesinde yıkayın.
  • Kurutma işleminin ardından lekeleri kontrol edin.
  • Tüm bu işlemlerin ardından boya lekesi hala duruyorsa profesyonel bir destek alabilir ve kıyafetlerinizi kuru temizlemeye verebilirsiniz.

Kıyafet tarzı yumuşak yüzeylerden yaş boya anında su (Sentetik ve selülozik vb. farklı boyalarda kendi seyreltici kimyasalları kullanılmalı) ile yıkanarak temizlenebilir. Kurumuş boyalar ise sadece su bazlı boya aseton ile zorlanır boya sökücüler ile daha kolay çıkar. Ancak bu iki yöntem de dikkatli yapılması gerekiyor. Aksi durumda kumaş rengini de deforme edilebilir.

Boya yaparken eski kıyafetlerinizi kullanarak ya da bir boya tulumu önlük giyerek kıyafetlerinizin lekelenmesini engelleyebilirsiniz.

Devamını gör.. Gizle..