Özellikle dış mekanda yer alan metal nesnelerin yüzeylerinde su ve rüzgar etkisiyle paslanma meydana gelme olasılığı son derece yüksektir. Bahçe demirleri, bahçe mobilyaları, pencere demirleri, asansör kapıları gibi sık kullanılan dış mekan nesnelerin belirli aralıklarla yüzey temizliği ve boyama gibi işlemleri içeren bakım sürecine tabi tutulmaları gerekebilir. Peki, metal boyama nasıl yapılır? metal boyama teknikleri nelerdir? Metal yüzeyler boyanırken hangi ürünler kullanılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için hazırladığımız rehberimizde bulabilirsiniz.
“Metal boyama nasıl yapılır?” araştırırken birçok ürün tavsiyesine denk gelebilirsiniz. Karşınıza çıkan ürünler arasından seçim yaparken uygulama kolaylığı, kullanım ömrü ve örtücülük gibi önemli kriterleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bunun dışında boyayacağınız metalin bulunduğu mekanın koşullarına da dikkat etmelisiniz. Gelin metal boyama için boya seçimi nasıl yapılır inceleyelim.
Bahçe mobilyalarından kapı pencere demirlerine, korkuluklardan asansör kapılarına kadar dış mekanda bulunan yüzeyler için sentetik metal boyası kullanmak en doğru çözüm olacaktır. Sentetik boya, dış ortam koşullarına karşı daha dayanıklı olduklarından dış mekanda bulunan metal yüzeylerin uzun süre kullanımını da destekler. Bu nedenle dış mekanda bulunan boyası eskimiş veya ham metaller için Filli Boya nın MetalMaXX Flat ya da MetalMaXX Hammer ürünlerini tercih edebilirsiniz. Astar, antipas ve boya işlevi gören bu ürünleri kullandığınızda astar sürmenize gerek kalmaz. Antipas özellikleri ise metal yüzeyler için en büyük sorunlardan biri olan paslanmayı ortadan kaldırır. Ayrıca son kat boya görevi de görürler. Üç özelliği bir arada toplayan kurşunsuz ve aromatsız ürünler, sağlık açısından sorun da yaratmaz. MetalMaXX Flat ı düz desenli metal yüzey, MetalMaXX Hammer ı ise çekiç desenli metal yüzey görünümü oluşturmak için tercih edebilirsiniz.
“Metal boyama nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verirken temel adımlar şu şekilde:
Boyama işleminin ideal şekilde yapılabilmesi için öncelikle metal yüzeyin temizlenmesi gerekir. Eski boyayı kolayca temizleyebilmek amacıyla geniş yüzeylerde zımpara (100, 150, 180 veya 220 no lu zımpara kullanılmasını öneriyoruz) kullanabilirsiniz. Kenarlarda paslı ya da kıvrımlı alanları temizlemek içinse tel fırça kullanılabilir.
Metal yüzey ve üzerindeki eski boya, aşınmış ve kabarmış kalıntılar temizlendikten sonra metali Filli Boya Sentetik Tiner-D ye batırılmış bez yardımıyla silmeniz, astar ve boyanın yüzeye daha iyi yapışması ve dayanıklılığını sağlar. İşlem yapılmadığı takdirde ise metal boyası yüzeye yeterince iyi tutunamayabilir. Boyanın uzun ömürlü olması için temiz ve kuru bir yüzeye uygulamanız önemli olacaktır.
(Not: Kabarmış ve yüzeyi bozulmuş kısımları düzeltmek gerektiğinde çelik macun kullanılmalıdır.)
Metal yüzey boyama işleminde MetalMaXX Flat ya da MetalMaXX Hammer ürünlerini kullanıyorsanız astar kullandığınızda astar, pas önleyici gibi diğer aşamaları uygulamanıza gerek yoktur. MetalMaXX Flat ve MetalMaXX Hammer, hem astar hem antipas hem de son kat boya işlevi görerek tek adımda metalleri korur.
MetalMaXX Flat ve MetalMaXX Hammer arasında seçim yaparken bitişte görmek istediğiniz dokuya göre tercih yapmanızı öneririz. MetalMaXX ürünlerinden Flat, düz bir boya bitişi görünümü verirken, Hammer çekiş görünümü bitişi sunar. MetalMaxx boya ürünleri rulo, fırça veya püskürtme makine yardımıyla kolayca uygulanabilir. Tam koruma ve kapatıcılık sağlanması için iki kat uygulamanızı öneriyoruz. İlk katın kurumasını (4-5 saat) kısa bir süre bekledikten sonra ikinci katı boyayarak yeni görünümlü metal eşyalarınıza kavuşabilirsiniz!
Metal boyama nasıl yapılır öğrendikten sonra bazı püf noktaları konusunda bilgi sahibi olmak size çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Bu püf noktalarını şu şeklide sıralayabiliriz:
Bahçe kapısı, asansör, parmaklıklar ve bahçe mobilyası gibi pek çok metal eşyalarınızı boyamak için en uygun ürünleri Filli Boya'da bulabilir, uzun ömürlü ve kusursuz sonuç verecek ürünleri hemen şimdi satın alabilirsiniz.