Dış cephe duvar boyası, bir binanın görünümünü tamamlayan en önemli unsurlar arasında yer alır. Bu özel formüllü boyalar, hava koşullarına dayanıklı olacak şekilde üretilir. Binayı hem hava koşullarına hem de diğer dış etkenlere karşı koruyan dış cephe boyası, duvar yüzeyinin ömrünü uzatırken aynı zamanda estetik görünümü de beraberinde getirir. Dış cephe boyalarının uygulanması esnasında boya, camlara, park etmiş arabalara ya da balkon mermerlerine sıçrayabilir. Henüz kurumadan önce boyayı temizlemek her ne kadar kolay olsa da kuruduktan sonra bazı işlemler uygulamak gereklidir. Peki, dış cephe boyasını yüzeylerden nasıl temizleyebilirsiniz? İşte dış cephe boyası temizliği ile ilgili merak edilen tüm detaylar…
Aracınızı bir inşaatın yakınına çektiğinizde başınıza gelebilecek olası problemlerden biri boya damlamasıdır. Binanın dış yüzeyini boyayan ustaların ekipmanlarından aracınıza boya sıçrayabilir. Eğer hızlı müdahale edemediyseniz ve boya çoktan kuruduysa temizlik için dikkatli olmanız gerekir. Aracınıza herhangi bir zarar vermemek için mutlaka temizleyiciler kullanmalı ve nazik davranmalısınız.
Kuruyan boyayı temizlemek için kullanabileceğiniz ilk yöntem yağ bazlı temizleyici kullanmaktır. Yağ bazlı temizleyiciler hem yapışkanları hem de boya lekelerini çıkarmada en etkili ürünler arasında yer alır. Bu temizleyicileri herhangi bir yapı marketten temin edebilirsiniz. Temizleyiciyi boya damlayan yere birkaç damla şeklinde uygulayıp yumuşamasını beklemelisiniz. Yumuşadıktan sonra bez yardımıyla boyayı çıkarabilirsiniz.
Dış cephe boyasını aracınızdan arındırmak için tercih edebileceğiniz bir diğer malzeme alkoldür. Bir sprey şişesine alkol ya da alkol bulamazsanız ispirto doldurup boyalı bölgeye sıkmanız yeterli. Birkaç dakika boyanın yumuşamasını bekledikten sonra sünger yardımıyla boyayı temizleyebilirsiniz.
Bu yöntemlerin yanı sıra aracınızdan dış cephe boyasını çıkarmak için oje çıkarıcı ve asetonlar da işe yarayabilir. Pamuk yardımıyla bu çıkarıcıları boyalı bölgeye uygulayabilirsiniz. Yüzey temizleme kili, sentetik tiner, oksijenli su gibi malzemeler de aracınızdan boya çıkarmanın yolları arasındadır.
Özellikle yeni boyanan binaların pencerelerinde dış cephe boyası kalıntısı görmeniz olası. Bunun nedeni binanın boyanması esnasında rulo ve fırçadan boya damlaması ya da rüzgarın etkisiyle damlaların uçuşmasıdır. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız camlarınızı birkaç basit yöntemle temizleyebilirsiniz.
Dış cephe boyasını camlarınızdan arındırmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz. Cam temizleyici, kurumuş boyanın yumuşamasını ve daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Cam temizleyiciyi boyalı bölgeye biraz sıkıp bekledikten sonra sünger ya da bezle camı silebilirsiniz. Boyanın çıkması için daha sert bir kimyasal gerekiyorsa çamaşır suyu da işinizi görebilir. Birkaç damla çamaşır suyunu suya karıştırıp boyalı bölgeye sürebilirsiniz. Daha doğal bir yöntem arıyorsanız sirkeli su karışımını da deneyebilirsiniz.
Doğal görünümü ve dayanıklılığı ile bilinen mermer yüzeyin temizliği sırasında kalıcı hasar oluşmaması için dikkatli davranmak önemli. Özellikle kazıyıcı gibi sert malzemeler kullanmamanız gerekir.
Mermer temizliği için çamaşır suyu da kullanabilirsiniz. Çamaşır suyu-su karışımını boyalı bölgeye birkaç damla damlatıp bekledikten sonra silmeye başlayabilirsiniz. Çamaşır suyu, boyanın yüzeyden daha kolay arınmasını sağlayacaktır. Mermerin zarar görmesinden endişe ediyorsanız katı sabun ve su da kullanabilirsiniz. Boya yumuşamaya başlayınca süngerle birlikte boyayı yüzeyden kaldırabilirsiniz.
Siz de dış cephe duvar boyası arayışındaysanız, Filli Boya'nın renk paleti içerisinden düz ve tekstürlü pek çok rengi seçebilir; binanıza daha estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz.