Kuvvetli rüzgar, olumsuz hava koşulları, yakıcı güneş ışınları, yağmur ve kar derken binaların dış cephesi pek çok olumsuz faktöre maruz kalabilir. Bu faktörler, bina yüzeyinin çok daha kolay eskimesine, yıpranmasına ve estetik olmayan bir görünüme sahip olmasına sebep olur. Her türlü hava koşuluna, güneş ışınlarına ve yıpratıcı etkilere karşı binalarda koruma kalkanı oluşturan dış cephe boyası, doğru yöntemlerle uygulandığında uzun ömürlü yapısını korur.
Dış cephe boyasının doğru hazırlanması ve uygulanış şekli, binaların dış cephesinde yıllara rağmen eskimeyen ilk günkü görünümünü koruyan bir form elde etmenizi sağlar. Peki, dayanıklılığı ve olumsuz koşullara karşı dirençli olması ile bilinen dış cephe boyası nasıl hazırlanmalıdır? Dış cephe boyası hazırlama ve uygulama incelikleri nelerdir merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kalitesini ve dayanıklı formunu uzun süre koruyabilmesi için dış cephe boyası uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken belirli püf noktaları mevcuttur. Boyanın hazırlığı ve ideal uygulama teknikleri, dış cephe boyasının performansını ve uzun ömürlü yapısını korumasını sağlar.
Dış cephe boyası yapmadan önce boyanın uygulamaya hazır hale getirilmesi gerekir. Bunun için ürünün talimatlarında yer alan aşamalar takip edilmelidir. Boya mutlaka homojen bir kıvam alacak şekilde karıştırılmalıdır. Böylece boyanın bina yüzeyinde daha homojen görünmesi mümkün olur. Dış cephe boyası, ihtiyaç duyduğunuzda seyreltilebilir. Bazı boyaların kullanım talimatında su ile inceltilmesi gerektiği tavsiye edilir.
Dış cephe boyası sulandırma işlemi, boyanın uygulanabilirliğini artırır. Su ile seyreltilen boya, yüzeye çok daha pratik uygulanır ve boyanın dağılımı kolaylaşır. Öte yandan seyreltilmeden yapılan boya uygulaması, yüzeyde rulo ve fırça izlerinin oluşmasına sebep olabilir ve yayılımı zorlaştırır.
Dış cephe boyası, rulo veya fırça haricinde püskürtme yöntemi ile de uygulanır. Sulandırma işlemi, püskürtme yönteminin daha pratik olması
nı sağlar. Ek olarak sprey tabancasında meydana gelebilecek tıkanmaları da önler.Dış cephe boyasını seyreltmeden önce ürünün talimatlarında yer alan yönergeleri dikkate almanız gerekir. Bu işlem boyanın türüne göre de değişebilmektedir. Örneğin; silikonlu mat bir dış cephe boyasını %15 civarında su ekleyerek seyreltmek tavsiye edilse de, ürünün yoğunluğu ve çeşidine göre bu miktar değişkenlik gösterebilir. Silikonlu mat boyalarda bu oran yeterliyken, akrilik dış cephe boyasında eklenecek su miktarı değişebilir. Peki akrilik dış cephe boyasına ne kadar su katılır?
Tıpkı diğer dış cephe boyalarında olduğu gibi akrilik boyada da seyreltme uygulanması tavsiye edilir. Akrilik dış cephe boyası için önerilen su miktarı markalar arası değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak boyanın yapısına bağlı olarak %5 ile %15 civarındadır. Yine de kullanacağınız boyanın talimatlarına uygun olarak hareket etmeniz tavsiye edilir.
Dış cephe boyası sulandırma işlemini bir karıştırma kabı ile gerçekleştirebilirsiniz. Karıştırma kabı işinizi kolaylaştıracaktır. Ürün talimatlarında belirtilen miktarda suyu, karıştırma kabına aldığınız boyanın üzerine yavaşça dökebilirsiniz. Bu işlem bittikten sonra bir tahta çubuk veya düşük devirli mikser ile boya homojen bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam etmelisiniz.
Uygulama pratikliği sağlayan ve uzun yıllara rağmen kalitesini koruyan Filli Boyadış cephe duvar boyası seçenekleri, binalarınızda estetik bir görünüm yaratır. Çevresel etkenlerin yıpratıcı etkisine karşı direnç gösteren Filli Boya dış cephe boyaları, binaların yüzeyine dayanıklı bir form kazandırır. Filli Boya farkıyla zevkinize uygun birbirinden kaliteli seçenekleri incelemeyi unutmayın.