Boya işlemi evin hem iç hem de dış cephesi için çok önemli. Dış cephe boyası evin yalnızca dış görünümü üzerinde etki yaratmaz, olumsuz hava koşullarına karşı daha dayanıklı olmasını da sağlar. İç cephe boyası ise iç mekan estetiğinin temel parçasıdır. Bu boyaların kolay temizlenebilir olması ve sağlığa uygun özellikler taşıması gereklidir. Peki, iç cephe boyası ile dış cephe boyası arasındaki fark nedir? Bu boyaları birbirlerinin yerine kullanmak mümkün mü?
İç cephe duvar boyası ile dış cephe boyası, birbirinden farklı formüllere sahiptir. Dış cephe boyaları, güneş ışığı, yağmur, kar, rüzgar ve nem gibi dış etkenlere karşı dayanıklı olacak şekilde üretilir. Bu boyalar, iç cephe boyasına kıyasla UV ışınlarına, küflenmeye ve solmaya karşı dirençlidir. Su geçirmezlik özelliği de bulunan dış cephe boyaları, binanın dış yüzeyinin daha iyi korunmasına katkı sağlar. İç cephe boyalarının dış cephe boyasına göre dayanıklılık ihtiyacı daha azdır. İç mekan koşullarında kullanıldıkları için nem ve sıcaklık değişikliklerine karşı aşırı dayanıklı olmaları gerekli değildir. Temizliklerinin kolay olması ve pürüzsüz yüzey oluşturmasıyla öne çıkarlar.
İki boya türü, kimyasal bileşimleri bakımından da ayrılır. Daha sert ve dayanıklı bir yüzey oluşturmak için akrilik, silikon ve diğer kimyasal katkı maddeleri içeren dış cephe duvar boyası, çatlama, kabarma ve soyulmalara karşı dirençlidir. İç cephe boyaları ise güvenlik ve sağlık standartlarına uygun olacak şekilde düşük uçucu organik bileşikler (VOC) içerir. Böylece iç mekan hava kalitesini de çok fazla etkilemezler. Bu iki boya, uygulama ve kuruma süresi bakımından da ayrılır. Dış cephe boyalarının kuruma süresi daha uzun olduğundan katlar arasında bekleme süresi iç cephe boyalarına göre fazladır.
Dış cephe duvar boyası, özel film kalınlığı ve dolgulu yapısı sayesinde hava koşullarına karşı dayanıklılık sağlar. Özellikle mat dış cephe duvar boyaları sürtünmelere ve çizilmelere karşı dayanıklı olmadığından iç cephelerde kullanıma uygun olmayabilir.
Dış cephe boyaları sağlık açısından da iç cephede uygun olmayabilir. İçerdiği VOC (uçucu organik bileşen) miktarı iç cephe boyalarına göre genel itibariyle daha yüksektir. Eğer dış cephenizde çok kalın olmayan ya da nefes alabilir özelliğe sahip bir boya kullandıysanız bunu iç cephenizde de tercih edebilirsiniz ancak genel tavsiye her boyanın kendi kullanım alanına uygulanmasıdır.
Silikonlu iç cephe boyaları, iç mekanda pürüzsüz bir görünüm oluşturur. Duvarların çok daha iyi görünmesini sağlayan bu boyaların dış cephelerde kullanılması doğru değildir. Dış cephe boyalarının dayanıklılığı maksimum düzeydedir ve olumsuz hava koşullarında da kendini koruyabilir. İç mekan boyalarında ise iklim koşullarına karşı ekstra dayanıklılık özelliği bulunmaz. Dolayısıyla iç mekan boyasını dış cepheye uyguladığınız takdirde kısa zamanda bozulmalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu boyalar aynı zamanda dış cephe boyaları kadar UV ışınlarına karşı dayanıklı değildir. Güneş ışığına sürekli maruz kalma durumunda renk solması gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla iç cephe boyalarının dış cephelere uygulanması tavsiye edilmez. Siz de hem iç cephe hem de dış cephe için dayanıklı boyalar arıyorsanız hemen Filli Boya’ya gelin!