Boyası kalkmış duvarlar, estetik olarak rahatsız edici olabilir. Peki; evinizde, iş yerinizde ya da farklı bir yaşam alanında boyası kalkmış duvar nasıl boyanır? Gelin, kabarmış ya da boyası dökülmüş duvarlar için boyama önerilerini birlikte keşfedelim.
Boyası dökülen bir duvarı onarıp yeniden boyamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizin için hazırladığımız önerileri inceleyebilir, soyulan duvar nasıl boyanır öğrenebilirsiniz.
Duvardaki boya döküldüğünde, artık yüzeyle temas etmediği için uygulandığı bölgeyi korumaya devam edemez. Bu da yüzeyin neme daha kolay maruz kalmasına ve zarar görmesine sebep olur. Bu nedenle boyası dökülen duvarı önce onarmalı, daha sonra boyama işlemine geçmelisiniz. İşte aşama aşama “Boyası dökülen duvara ne yapılır?” sorusunun yanıtı:
Soyulan boyayı yeniden boyamaya hazır hale getirmek için öncelikle bir spatula yardımı ile duvardan kabarmış, kopan boyayı kazımalısınız. Kazıma işlemi sırasında oluşan tozlar nemli bir boya fırçası yardımıyla temizlenmelidir. Kazınan yer, derinliğine bağlı olarak ince perdah macun veya dolgu özeliği olan bir macun kullanılarak tamir edilir. 1mm derinlikteki tamirler için Filli Boya Momento Macun kullanılır. 1mm'den daha derin olan kısımlar ise önce sıva alçı ile doldurulur, daha sonra yine Filli Boya Momento Macun ile düzeltilir. Sıva alçı tek kat uygulanır. İyi bir düzeltme için Momento Macun en az 2 kat kullanılmalıdır. Macun katları arası 4-6 saat beklenmelidir. Düzgün ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için yapılan tamirlerde zımpara kullanılmalıdır. Macunun tam kuruduğuna emin olunduktan sonra No:180 veya 220 su zımparası yardımı ile tamir ettiğiniz kısımları, normal duvar ile eşit seviye ve pürüzsüz hale gelene kadar zımparalamalısınız.
Dökülen boyayı kazıdıktan, tamir ve zımpara yaptıktan sonra yüzede oluşan toz ve kirden arındırıp boyaya hazır hale getirmek için temizlemelisiniz. Bunun için nemli mikrofiber bir bezden yararlanabilirsiniz. Bez ile yapacağınız silme işleminde beziniz kirlendikçe yıkayıp tekrar silmeye devam etmeniz önerilir. Yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.
Temizlikten sonra sıra astar uygulamasına geldi. Birçok boya ustası, boya dökülmesinin asıl sebebinin kaliteli astar kullanmamak olduğunu söyler. Bu nedenle boya öncesi yüzeye ve boyaya uygun iyi bir astar kullandığınızdan emin olmalısınız. Çünkü astar boya uygulamasını kolaylaştırırken, boyanın yüzeye iyi yapışmasına, sarfiyat ve örtücülük performanslarına katkıda bulunur. Ayrıca soyulmanın neden olduğu küf veya nemi engellemeye yardımcı olur, boyanın dayanımını artırır, duvarda daha uzun süre kalmasını sağlar.
Kazıma, temizlik ve astar işlemlerinden sonra yüzeyi yeniden boyamak için hazırsınız. Tercihinize göre seçtiğiniz renk ve boya ile daha kolay ve problemsiz bir uygulama yapmanız için etiket üstünde belirtilen boya hazırlama ve uygulama talimatları okuyunuz. Daha kolay bir uygulama ve kaliteli bir sonuç için yüzey ve boyaya uygun rulo ve fırça seçmelisiniz.
Nem veya su kaynaklı kabaran duvar boyalarında öncelikli olarak problemin kaynağını bulmak ile işe başlayabilirsiniz. Problemin kaynağını bulmadan yapılacak her işlem boşa yapılmış olacaktır. Nem oluşumunun birkaç nedeni şu şekilde sıralanabilir;
Problemi giderdikten sonra, bir spatula yardımı ile yüzeyde oluşan bütün kabarmış boyaları kazıyıp temizleyiniz ve yüzeyin tam kuruması için bir süre hiçbir şey yapmadan bekleyiniz. Yüzeyin tam kuruduğundan emin olduktan sonra sıva alçı yardımı ile yüzeyleri doldurunuz. Alçı sıva kuruduktan sonra Filli Boya Momento Macun ile düzeltiniz. Macun kuruduktan sonra zımpara işlemi yapıp, yüzeyi tozdan arındırın. Böylece yüzeyler boya işlemi için hazır olacaktır.
“Soyulan duvara ne yapılır?” sorusunun yanı sıra “Kabaran duvar boyası nasıl düzeltilir?” sorusunun da yanıtını almak isterseniz sizin için hazırladığımız mini rehbere göz gezdirebilirsiniz.
Alçıpan hasarları, genel olarak almış olduğu darbe veya su sızmalarını işaret eder. Hasarın nedenini anlamak, yapacağınız işlem için önemlidir. Sudan kaynaklı bir durum tespiti olursa öncelikli olarak su problemini gideriniz. Alçıpanda oluşan hasarın çapı da önemlidir. Örneğin; hasar gören kısım küçükse, uygun alçıpan parçaları ve alçı ile bu bölümlerin yama yöntemiyle onarılması mümküm olabilir. Ancak hasar tahmininizden büyükse, bütün alçıpanı söküp yenisi ile değiştirilerek yapılması gerekecektir. Alçıpan tamiri yapılıp, yüzeyleri macun ile düzeltip, zımpara işlemi ve yüzey temizliği yapıldıktan sonra duvarınız boya uygulamasına hazırdır.
Duvardaki kabarma ve dökülme problemleri giderildikten sonra duvarınıza uygun bir boya seçip boyama işlemine geçebilirsiniz. Boyayacağınız ortamın nem seviyesi ve duvarda kullanılan malzemenin türüne göre en dayanıklı olan boyayı seçerseniz ileride yaşayacağınız sorunların önüne geçebilirsiniz.