Hiç duvarlarınızı kusursuz şekilde boyadıktan sonra zamanla boyanın kabardığını fark ettiniz mi? Bir anda yüzeyde beliren kabarma ve çatlaklar, yavaş yavaş evinizin dekorasyonunda kötü görünmeye başlar. Pek çok kişiyi rahatsız eden kabarma, çatlak ve soyukların oluşmaması için duvarı boyarken dikkat etmeniz gereken unsurlar var. Peki sizce boya neden kabarır? Boya çatlağı neden olur? Siz de bu gibi soruların yanıtını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin!
Duvar kabarması sorununun birçok nedeni var. Bunlardan ilki ve genellikle sorunun en büyük kaynağı nemdir. Duvarlarınızın arkasındaki nem, kabarmaların en yaygın nedeni olarak kabul edilir. Boyanın altına sızan su, boyayla duvar arasında küçük baloncuklar oluşturur. Dolayısıyla da boya kabarması adı verilen durum meydana gelir.
“Duvar neden kabarır?” sorusunun bir diğer yanıtı ise boyayı hatalı uygulamaktır. Boya uygularken astar kullanılmaması veya yanlış astar kullanılması kabarmaya sebep olur. Yaşadığımız mekânlarda zaman içinde duvar yağlanmaktadır. Astar bu yağlanmayı absorbe ederek yüzey ile boya arasında sağlam bir köprü görevi görmektedir. Astarsız boya uygulamalarında, boya direk yağlı yüzey üzerine uygulandığından, yağdan dolayı boya yüzeye iyi yapışamaz ve zaman içinde kabarmalar oluşur. Yağlı, tozlu ve kirli yüzeylere göre farklı astarlar bulunmaktadır. Doğru astar kullanılmadığı durumlarda, kısa vadede problem olmasa da uzun vadede kabarma problemleri oluşacaktır. Gereğinden fazla kat uygulamasında ve alttaki katmanlar tam kurumadan yeni bir kat geçtiğinizde de hava kabarcıkları boyanın arkasında hapsolur. Hapsolan kabarcıklar zaman içerisinde duvarda kabarma şeklinde kendini göstermeye başlar. Kabarcıkların duvarlarınızda yer edinmesini istemiyorsanız Filli Boya ürünlerini kullanabilir; duvarda boya kabarması ve tavanda boya kabarması gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Boya çatlağı, en az kabarmalar kadar estetiği bozan bir durum. Peki, boya neden çatlar? Evinizin dekorasyonunu olumsuz etkileyen boya çatlağı, kalitesiz boyaların kullanılmasıyla meydana gelebilir. Bazı düşük kaliteli boyalar, duvarla birlikte hareket edemediği için genişleyemez ya da büzülemez. Dolayısıyla da hareket edebilmesi için çatlaması gerekir.
Duvar boya çatlağının bir diğer nedeni ise hızlı kuruyan boyalardır. Bu tür boyalar, özellikle büyük yüzeylere uygulandığı zaman eşit şekilde kuruyamaz. Bazı yerlerin tam kuruması ve bazı yerlerin de nemli kalması boya çatlaklarına yol açabilir. Isı yalıtımının olmaması da bu durumun bir diğer nedenidir. Ani ısı değişiklikleri, duvarın bazı bölgelerinde çatlamalar meydana getirebilir.
Duvar boyanızın soyulması evinizde görmek istemeyeceğiniz bir durumdur. Soyulmanın en önemli nedenlerinden biri nemdir. Nem oluşumun sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
Diğer bir neden ise kir ve tozdur.
Özenle boyadığınız duvarlarınızın ilk günkü gibi kusursuz görünmesi için siz de Filli Boya’nın iç cephe boyalarını tercih edebilirsiniz.