Blog

Renk Paleti

Bahçe Duvarlarını Boyarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bahçe Duvarlarını Boyarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yenilik zamanı mı geldi? İşe, dış duvarları boyamayla mı başlamak istiyorsunuz. Haydi o zaman, bahçenizdeki çiçekler gibi bahçe duvarlarına da iyi bakma ve görünümlerini tazeleme vakti!

Bahçe duvarları zaman içerisinde dış etkenler nedeniyle yıpranabilir. Bazen tümüyle bahçe duvarını yenilemek gerekir, bazen de yalnızca bahçe duvarını boyamak pratik ve ekonomik bir çözüm olabilir.

Bahçe duvarlarını boyayarak eviniz için de önemli bir katma değer yaratabilirsiniz. Ayrıca bahçe duvarlarınızın boyasında oluşan yıpranmaları gidererek, bahçe duvarının daha estetik görünmesini sağlayabilirsiniz. Ancak şunu da unutmamak gerekir: Bahçe duvarlarını boyamak belirli bir bilgi ve hazırlık gerektirir. Peki, nereden başlamalı, hangi rengi tercih etmeli ya da etmemelisiniz? Bahçe duvarı nasıl boyanır diye merak edenlere, yazımızda hazırlık aşaması dahil bilinmesi gereken tüm detayları anlatıyoruz.

Bahçe Duvarı Hangi Mevsimlerde Boyanmalıdır?

Boya badana denildiğinde akla ilk gelen aylar genelde bahar ve yaz ayları oluyor. Dış duvar yüzeylerinin boyanması söz konusu olduğunda da yine aynı aylardan yana tercih yapmalıyız. Neden derseniz? Evet evin dışındaki beton duvar üzerine boya yapıyor ya da bir ustaya yaptırıyor olabiliriz ve dış alan olduğu için evdeki boya badana işlerinden sonra ihtiyaç duyulan cam açma işlemine de gerek kalmayabilir. Fakat, her nereyi boyarsak boyayalım mevsim şartlarının elverişli olması yapılan boyama işleminin kalitesini etkiler. O yüzden seçeceğimiz mevsime dikkat etmeliyiz.

Uygun mevsimde, nemsiz ve kuru havanın sayesinde yapılan boya işlemi kısa sürede bitmektedir. Eğer tercihinizi illa ki yaz mevsiminden yana kullanacaksanız, havanın aşırı sıcak ve nemli olmamasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte, kış aylarında boya işlemi yapmak için acele edenlere de aşırı yağışlı ve nemli havalarda boya yapılmasının uzmanlarca tavsiye edilmediğini de hatırlatalım. Uzun lafın kısası, dış duvar yüzeylerinin boyanması mevzubahis olduğunda, işe öncelikle boyama yapılacak ayı planlayarak başlamalısınız.

Boyanacak Duvar Zemini Nasıl Olmalıdır?

Bahçe duvarlarının çok farklı çeşitleri bulunuyor. Taş kaplama bahçe duvarları, kompozit malzeme bahçe duvarları, ahşap bahçe duvarları, cam bahçe duvarları, taş bahçe duvarları, tuğla bahçe duvarları, metal korkuluk bahçe duvarları, mermer ile kaplanmış bahçe duvarları ve ülkemizde en yaygın olan beton bahçe duvarları.

Duvar çeşidi ne olursa olsun, duvar zemini dış etkilerden arındırılmış ve pürüzsüz olmalıdır. Böylece yaptığımız boyama işlemi bizlere uzun vadede fayda sağlar. Biz size bu yazımızda ülkemizde yaygın kullanılan beton bahçe duvarlarını nasıl bulabileceğinizi etraflıca anlatacağız.

Bahçe Duvarı Nasıl Boyanır?

Dış mekan boyamalarda öncelik her zaman hava durumu kontrolündedir. Bahçe duvarını boyamadan önce birkaç gün içerisinde havanın yağmurlu olup olmayacağından emin olmalısınız. Buna dikkat ederseniz boyama işlemi sonrası renk bahçe duvarınıza daha kolay oturur.

Bahçe duvarını boyamadan önce, şu malzemelerin deponuzda olup olmadığını kontrol etmelisiniz; Fırça, zımpara, rulo fırça, alçı, taban astarı ve boyama sırasında yeri boyamamanız için naylon branda. Özellikle rulo modelleri her boya çeşidine göre değişim gösterebilir ve satın alırken dikkat edilmelidir. Duvar boyası boya öncesi hazırlık malzemelerini temin ettiniz mi? Gerisi kolay! Nasıl mı?

Aşağıda sıraladığımız işlemleri izleyerek bahçe duvarını kolayca boyayabilirsiniz:
  • Duvarın kuruluğunu kontrol edin. Tamamen kuru ise kolları sıvayın.
  • Duvar yüzeyinde küf, pas ya da istenmeyen eski bir kaplama yer alıyorsa bunları yüzeyden zımpara yardımıyla arındırmalısınız.
  • Boyama işlemini yapacağınız bahçe duvarının pürüzsüz görünmesini mi istiyorsunuz? O halde alçı ya da taban astarı uygulaması yapabilirsiniz. (Boya alçı yüzeye beton yüzeyden daha iyi tutunduğu için daha olumlu sonuçlar ile karşılaşacaksınız.)
  • Alçı yaptıysanız kurumasını bekleyip bir tur daha zımpara yapmanız gerekiyor.
  • Artık hazırsınız! Filli Boya nın dış cephe düz boyalarından birini seçebilir, direkt beton duvar boyama işlemine geçebilirsiniz. Bahçe duvarı boyasında doğru renk seçimi için Filli Boya dış cephe ürün grubu kartelaları na mutlaka göz atmanızı öneririz.

    Genellikle dış cephe boyalar, iç cephe boyalara kıysasla daha fazla kapatıcıdır. Bu boya çeşitleri gelişmiş, yalıtım özelliği daha yüksek boyalardır. Zorlu çevre koşularına direnir. Suya, neme ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır.

    Bahçe Duvarı Hangi Boya ile Boyanır?

    Bahçe duvarlarını boyamak için gerekli zamanı ayırdınız, mevsimi seçtiniz. “Nasıl” konusunda araştırmanızı da yaptınız. Şimdi ise en can alıcı noktayı ele alacağız. Boya için malzemeleri kaliteli seçmeniz gerekiyor. Yüzeye hızlı yayılmalı ve işçilikten tasarruf sağlamalıdır. Boyanın sıçrama damlama yapmayacak şekilde formüle edilmesi de bir o kadar önemlidir. Boyanın yüzeyi tutuş gücü, kapatıcı özelliği sizi tatmin etmelidir. Bu şartlara uyan bir seçim yapmak iyi sonuçlar almanıza ve yapılan işin uzun süre dayanmasına güvence verecektir. Bahçe duvarı yağmur- çamur, rüzgar gibi etkenlerle maruz kalır ve boyanın çabuk yıpranmaması için su geçirmeme özelliğine sahip silikon boyalar tercih edilmelidir. Bu tip boyaların kuruma süreleri diğerlerine göre uzundur fakat aynı zamanda zor çevre koşullarına karşı mükemmel bir aşınma direncine sahiptir.

    Her yıl boya ve badana uygulamamak için dış cephe boya işlemlerinde etkin sonuçlar yaratan Filli Boya nın kaliteli ürünlerini tercih edebilirsiniz.

    Filli Boya nın, yenilikçi aktif silikon teknolojisiyle geliştirilen boyalarını kullanarak, boya yapma aralığını uzatabilirsiniz. Böylece uzun vadede tasarruf sağlamış olursunuz. Filli Boya Agusto Silan, aktif silikon teknolojisi ile geliştirilen su iticilik ve nefes alma özelliği bulunan su bazlı mat dekoratif son kat dış cephe boyasıdır. Bu boyanın bir güzel özelliği de rahatsız edici kokusu olmamasıdır.

    Boya Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Bahçe duvarlarını boyadınız. Tebrikler! Şimdi de biraz ortalığı toplama vakti. İlk olarak işe artan boyanın saklanması ile başlayabilirsiniz. Artan boya, türüne ve yapısına göre bazı ayrıntılara dikkat edilerek saklanır. Su bazlı boya su, solvent bazlı boya solvent eklenerek havayla teması olmayan sıkıca kapatılmış bir kovanın içinde uzun süre saklanabilir. İkinci sırada bahçe duvarlarını boyarken kullandığınız aletlerin temizliği var. Aynı saklarken yaptığımız gibi, su bazlı boyalar için kullandığımız aletler su, tiner bazlı boyalar için kullanılan aletler solvent ile temizlenir. Son olarak, boyama yaptığımız yüzeye geri dönmeliyiz. Özellikle geç kuruma sorunu yaşanan bir bahçe duvarında, tam kurumanın gerçekleşmesini bekleyip, daha pürüzsüz bir yüzey için oluşan toz ve taneciklerin zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılması önerilir. Göz kamaştıran dış cephe renkleri için Filli Boya dış cephe ürün grubu kartelaları nı mutlaka göz atmanızı öneririz.

    Devamını gör.. Gizle..