Ahşap vernik uygulaması, mobilyalarınızdan parkeye kadar her türlü ahşap yüzeyin ömrünü uzatan bir işlem. Bu işlem, dış etkenlere karşı koruma sağlarken aynı zamanda daha iyi bir görünüm de elde etmenize yardımcı olur. Vernik uygulamak sadece boyama gibi basit bir işlem değildir. Doğru teknikleri ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarını bilmelisiniz. Peki, ahşap vernik uygulama nasıl yapılır? Ahşap boyaları nasıl kullanılır? Siz de ahşap yüzeyleri nasıl yenileyeceğinizi merak ediyorsanız ahşap vernik uygulamasını doğru şekilde yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tüm bilgiler ve ipuçlarını ele aldığımız bu içeriğin devamını mutlaka okuyun!
Vernik, dış mekan ahşap mobilyalarının su geçirmezliği için kullanılmaktadır. Ahşabı vernikle kaplamak onu hem korur, hem de renginin ortaya çıkmasını sağlar. Ahşabın rengini değiştirmek için renklendirilmiş ahşap vernik çeşitleri de bulunmaktadır.
Ahşap vernikleme işlemi için şu adımlarla ilerleyebilirsiniz:
Herhangi bir ahşap eşyanıza vernik uygulamadan önce alan seçimini doğru yapmalısınız. İlk olarak aydınlatması ve havalandırması iyi bir yer seçin. Güçlü, parlak aydınlatma, hava kabarcıkları, fırça darbeleri ve yamalar gibi kusurları görmenizi sağlar. Havalandırma ise verniğin daha çabuk kurumasına olanak tanır.
Vernik uygulayacağınız alanın sıcaklığı da önemli. Ortam çok sıcak olduğunda cila çok çabuk kurur ve bu da küçük hava kabarcıklarının oluşmasına neden olur. Çok soğuk ve nemli ortamlar ise verniğin zor kurumasına, küçük toz parçacıklarının yapışmasına yol açabilir.
Ahşap vernikler hem teninize hem de giysilerinize zarar verebileceğinden mutlaka koruyucu giysiler kullanmalısınız. Eldiven ve maske gibi ekipmanları da unutmayın!
Çalışacağınız alan çok temiz ve tozdan arınmış olmalıdır. Aksi takdirde toz verniğe yapışabilir ve tüm işlemi mahvedebilir. Öncesinde çalışma alanını süpürüp paspaslayabilirsiniz. Eğer dışarıda çalışacaksanız da rüzgarsız günleri tercih edin. Aksi takdirde minik toz parçacıkları ıslak verniğe yapışacaktır.
Ham ahşap yüzeye uygulama yapılacaksa, öncelikle yüzey temizlenip böceklenmeye karşı korunması için WoodMaXX® Ahşap Emprenye uygulaması yapıp en az 24 saat kurumaya bırakın. Daha sonra dolgu vernik uygulaması için etikette belirttiği şekilde inceltip, 1 kat uygulamasını yapıp kurumaya bırakın. Ortalama 2 saat bekledikten sonra 220 no’lu zımpara ile yüzeyleri zımparalayıp bütün pürüzleri giderip, zımparada oluşan tozları temizleyin. Sonrasında vernik uygulamasına geçebilirsiniz.
Eğer yüzeyde mevcut boya varsa, yüzeylerin pürüzlerini gidermek ve kir ve yağlardan arındırmak için iyice zımpara yapın ve zımparadan oluşan tozları giderip vernik uygulamasına geçebilirsiniz. Eski boya ve cilayı zımparayla sökemiyorsanız boya sökücü solüsyonlar kullanabilirsiniz. Boya sökücünün kurumasına izin vermeden bir tel fırça ya da metal spatula yardımıyla kazıyarak eski boyaları sökebilirsiniz.
Tüm hazırlık işlemlerini tamamladıktan sonra verniklemeye başlayabilirsiniz. Kullandığınız verniğin türüne göre gerekiyorsa inceltme işlemini yapın. İncelttiğiniz verniği ilk kat olarak uygulayın ve kurumasını bekleyin. İlk kat verniği uyguladıktan sonra kurumasını 24 saat beklemelisiniz. Sonrasında tekrar zımpara kullanarak yüzeyin pürüzlerini giderin.
Temiz bir fırçayla ikinci kat verniği uygulayarak tamamlayın. Son kata geldiğinizde artık zımparalamayın.
Kuruma süresine dair net bilgiye verniğin kutusundan da ulaşabilirsiniz.
Vernik tamamen kuruduktan sonra eşyanızı rahatça kullanmaya başlayabilirsiniz.
Uygulama sonrasında tam da hayalinizdeki gibi görünüm almak için mutlaka ahşap verniği zımparalama işlemine dikkat etmelisiniz. Bazı kişiler son kattan önce zımparalama yaparken bazıları ise her katı attığında zımparalamaya dikkat eder. Vernik uygulamasında şu zımparalama tekniklerine özen gösterebilirsiniz:
Son olarak, en son kat verniği attığınızda zımparalamamanız gerektiğini unutmayın.
Ahşap türüne göre doğru vernik seçimi, hem ahşabın doğal dokusunu korur hem de uzun süreli dayanıklılık sağlar. Farklı ahşap türlerinin özelliklerine göre vernik çeşitleri seçilmelidir. Masif ahşap, yat ahşabı gibi farklı türlerde kullanılabilecek uygun vernik seçenekleri şu şekilde:
Çam, meşe ve sedir ağacı gibi farklı ahşap türleri için de bunlara uygun vernikler bulunur. Mutlaka vernikleyeceğiniz eşyanın ağacına göre seçim yapmalısınız.
Yanlış uygulamalar veya ihmal edilen küçük detaylar vernik uygulamasında büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ahşap vernikleme sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar oldukça önemlidir. Vernikleme sırasında sık yapılan bazı hatalar şu şekildedir:
Bu tür hataların önüne geçmek için vernik uygulamadan önce mutlaka yüzeyi güzelce temizlemeli ve zımparalamalısınız. Katmanları ince şekilde uygulamaya dikkat etmeniz gerek. Ortam sıcaklığına dikkat ederek verniğin ideal görünmesini sağlayabilirsiniz. Kuruma sürelerine, seçtiğiniz verniğin türüne de mutlaka dikkat etmelisiniz. Böylece uygulama sonrasında kusursuz sonuç elde edebilirsiniz.
Siz de ahşap yüzeyleri verniklemek için Filli Boya’nın geniş ürün yelpazesine göz atarak ihtiyacınızı karşılayacak vernik ürünlerini tercih edebilirsiniz.