İnşaat literatüründe ahşap kapı ve pencereler genel olarak ‘'doğrama'' olarak adlandırılmaktadır. Ahşap pencereler, hem iç mekânın havasını hem de dış cephenin görünümünü başlı başına değiştirebilir. Her ne kadar son derece estetik görünse bile ahşap pencereler zamanla solabilir, kirlenebilir ya da dış etkenlerden zarar görebilir. Neyse ki ahşap pencere boyama işlemi ile onlara yeniden hayat verebilirsiniz! Peki, ahşap pencereleriniz için nasıl bir ahşap boyası kullanmalısınız? Ahşap kapı pencere boyama teknikleri ve daha fazlası için içeriğin devamına mutlaka göz atın!
Ahşap kapı boyama ve pencere boyama doğru teknikler kullandığınızda mümkündür ancak öncesinde mutlaka yüzey değerlendirmesi yapmanız gereklidir. Boyanacak kapı ve pencerenin mevcut durum tespiti mutlaka yapılmalıdır.
Eğer pencerenizde çatlaklar, çürümeler veya ciddi hasarlar varsa öncesinde bu sorunları onarmanız önemli. Onarılmayacak derecede sorunlar varsa boyamayla zaman ve para kaybetmek yerine pencerelerinizi yenileyebilirsiniz. Küçük problemleri ise basit yöntemlerle onardıktan sonra boyamaya başlayabilirsiniz. Eski boyaların soyulması veya zımparalanması gibi işlemler de önemlidir. Tüm bu işlemler yeni katmanın düzgünce tutunmasına olanak tanır.
Ahşap pencerelerinizi boyamaya karar verdiğinizde en önemli aşama doğru boyayı seçmektir. Bunun için Filli Boya WoodMaXX Color Proof gibi ahşap materyallere uygun boyaları tercih etmeniz gerekir. Ahşap pencereleri boyarken hem iç hem de dış mekana uyumlu boyalardan faydalanmanız oldukça önemlidir. Çünkü en iyi sonuç için boyanın; hava koşullarına, suya ve UV ışınlarına karşı dayanıklı olması gereklidir.
Yeni boyanızın pürüzsüz ve temiz bir şekilde görünmesini istiyorsanız işe ahşap pencerelerinizi temizleyerek başlamalısınız. Tüm pencere çerçevesini az miktarda deterjan ve suyla güzelce temizlemeniz önemli. Hazırlık sürecinde temizlik olmazsa olmaz ancak diğer aşamalar pencerenizin durumuna bağlıdır. Mevcut boya tabakası soyuluyorsa öncelikle bu tabakayı sökmelisiniz. Aksi takdirde yeni uygulayacağınız tabaka etkilenecektir.
Yüzeyde ince çatlak, küçük kırık ve ahşapta oluşan deformeler varsa ahşap macun ile öncelikle onarmalısınız. Bunu için Filli Boya Wood Filler macun kullanabilirsiniz. Macun kuruduktan sonra yüzeydeki pürüzlü kenarları, aşınmış boyayı çıkarmak için zımpara kağıdı kullanın. Yüzeyi hafifçe zımparalayarak parlaklığı giderin. Bu sayede yeni katman çok daha düzgün yapışacaktır. Ahşap pencere zımparalama işleminden sonra ortaya çıkan tozu temizlemek için temiz bir bez ya da fırça kullanın. Yüzeyin tamamen kuru ve temiz olduğundan emin olduktan sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.
Ahşap pencerelerinizi boyamak için önce ihtiyacınız olan malzemeleri hazırlayın. Boyama sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler şunlardır:
Bu malzemelerle ahşap pencerenizi profesyonel şekilde boyayabilirsiniz.
Pencerenizin yüzeyini boyaya hazırladıktan sonra boyama adımlarına geçebilirsiniz. Eski ahşap pencere boyama işlemi sırasında pencere camının boyanmaması için maskeleme bandı kullanmanız önemli. Elinizin en ufak bir titremesi bile pencere camının veya duvarın da boya olması anlamına gelir ve bu boyayı temizlemek son derece zordur. Maskeleme bandını pencere çerçevesinin kenarlarına uygulayarak bu tür sorunları çözebilirsiniz.
Temizleme ve maskeleme bandı uygulama işlemlerinin ardından pencerenizi şu adımlarla boyayabilirsiniz:
Kuruduktan sonra maskeleme bantlarını dikkatli şekilde söküp pencerenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yeni yapacağınız verniğin pürüzsüz ve temiz bir şekilde görünmesini istiyorsanız işe ahşap pencerelerinizi temizleyerek başlamalısınız. Tüm pencere çerçevesini az miktarda deterjan ve suyla güzelce temizlemeniz önemli. Mevcut vernik tabakası soyuluyorsa öncelikle bu tabakayı da sökmelisiniz. Aksi takdirde yeni uygulamanız etkilenecektir.
Yüzeydeki pürüzlü kenarları, aşınmış boyayı çıkarmak için zımpara kağıdı kullanın. Yüzeyi hafifçe zımparalayarak parlaklığı giderin. Bu sayede yeni katman çok daha düzgün yapışacaktır. Ahşap pencere zımparalama işleminden sonra ortaya çıkan tozu temizlemek için bir bez ya da fırça kullanın. Yüzeyin tamamen kuru ve temiz olduğundan emin olduktan sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.
Vernik, hem ahşabın doğal yapısını korur hem de daha iyi görünüm ortaya koyar. Vernik uygulaması genelde tüm yüzey hazırlık işlemleri bittikten ve kuruduktan sonra yapılır. Pencerelerinizi bir kısmı iç, bir kısmı da dış olduğu için seçeceğiniz vernik hem iç, hem de dış cepheye uygun olmalıdır. Bunu için Filli Boya Wood Stain kullanabilirsiniz. Pencerelerinizin mevcut renginde herhangi bir renk kaybı yoksa, verniği şeffaf olarak kullanın. Ancak bölgesel veya genel renk kaybı varsa verniğinizi mevcut rengin aynı renginden renklendirilerek kullanmanız gerekmektedir. Verniği pencerenize kolayca uygulayabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken verniğin aynı yönde uygulaması yapmak ve verniği çok ince kat halinde sürmektir. Verniği ruloyla ya da fırçayla uygulayabilirsiniz. Vernik tek kat uygulanabilir, ancak daha dayanıklı, canlı ve pürüzsüz bir yüzey için 2 kat uygulanmalıdır. Katlar arası kuruma için 8 saat beklenir. Vernik sürerken de tıpkı boya gibi maskeleme bandı kullanmanız önemli. Bu sayede boyamadığınız yerleri, verniğin sıçrama ihtimalinden kurtulabilirsiniz.
Pencerenizi boyadıktan sonra boyanın verimli ve uzun ömürlü olabilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı detaylara dikkat ettiğinizde pencerenizi uzun süre koruyabilirsiniz;
Yenileme işlemi sırasında ihtiyacınız olan tüm ahşap boyaları, vernikler, macunlar ve dolgulara Filli Boya ile ulaşabilir; bu sayede yapacağınız işlemin profesyonelliğini ve dayanıklılığını artırabilirsiniz.