Blog

Renk Paleti

Adım Adım Dış Cephe Boyama Nasıl Yapılır?

Adım Adım Dış Cephe Boyama Nasıl Yapılır?

Pek çok yapıya estetik bir dokunuşta bulunmanın ötesinde direnç kazandıran dış cephe boyası, binaların yüzeyinde en çok kullanılan boya türüdür. Binaların dış yüzeyi, olumsuz hava koşullarından ve güneş ışınlarından etkilenerek yıpranmış ve soluk bir görünüme kolayca bürünebilir. Dış cephe boyasının marifeti burada devreye girer. Yapıların dış cephesine dayanıklılık kazandırır, yağışlı havalarda yüzeylerin daha dayanıklı olmasını sağlar, güneş ışınlarına karşı mücadelecidir ve yıllara rağmen ilk günkü rengini korur. Dış cephe boyasının performansını gösterebilmesi için, doğru tekniklerle ve doğru adımlarla uygulanması gerekir. Bu yazımızda, dış cephe boyama uygulaması öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Dış cephe nasıl boyanır ve incelikleri nelerdir merak ediyorsanız, okumaya devam edebilirsiniz. .

Dış Cephe Boyası Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dış cephe boyama öncesi boyanın hazırlığı, uygulama aşaması ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler, boyanın dirençli yapısını uzun süre korumasını sağlar. Uygulama aşamasındaki hatalı işlemler, boyanın performansını ve kalitesini düşürebilir. Bu nedenle boya hazırlığından hava koşullarına kadar dikkat edilmesi gereken pek çok unsur mevcuttur. Ayrıca dış cephe son kat boyalarının maksimum düzeyde su iticiliği ve nefes alması da önemli özellikleri arasındadır. .

Boya Hazırlığı

Dış cephe boyası yapmadan önce boyanın uygulamaya hazır hale getirilmesi gerekir. Bununiçin ürünün talimatlarında yer alan aşamalar takip edilmelidir. Boya mutlaka homojen bir kıvam alacak şekilde karıştırılmalıdır. Bu işlem boyanın bina yüzeyinde daha homojen görünmesini sağlar. Dış cephe boyası, ihtiyaç duyduğunuzda seyreltilebilir. Bazı boyaların kullanım talimatında su ile inceltilmesi gerektiği tavsiye edilir. .

Yüzey Hazırlığı

Boya uygulamadan önce yüzey hazırlıkları yüzey cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Yapmanız gereken işlemleri şu şekilde özetleyebiliriz; .

  1. Mineral sıva, kara sıva diye tabir edilen çimento esaslı yüzeylerde, 28 gün prizini alması, yani kuruması beklenmelidir. Yüzeylerde gevşek kalmış sıvaları spatula yardımı ile temizleyiniz. Kullanacağınız dış cephe boyasını, etiket üzerinde belirtilen talimatları okuyarak uygulayınız.
  2. Mineral kaplama dekoratif sıva yüzeylerin tam kurumasını sağlayınız. 20 derece ve üstü hava sıcaklıklarında en az 48 saat, 20 derece altı hava sıcaklıklarında ise 3 gün kurumasını bekleyiniz. Kullanacağınız dış cephe boyasını, etiket üzerinde belirtilen talimatları okuyarak uygulayınız.
  3. Özel olarak fabrikalarda kalıplanıp, dış cephelere montaj edilen som beton gibi prekast yüzeylerde, normal sıvalara göre yüzey tozuması olduğunda, öncelikli olarak bu yüzeyler için özel olarak tasarlanmış, prekast yüzey astarını etiket üzerinde belirtilen talimatlara uygun olarak uygulayınız. Daha sonra boya astarı ve dış cephe boyası ile devam edebilirsiniz.
  4. Akrilik sıvalı yüzeylerde, yüzeyin tam kuruduğuna emin olduktan sonra kullanacağınız dış cephe boyasını, etiket üzerinde belirtilen talimatlara uygun olarak uygulayınız.
  5. Eski boyalı yüzeylerde dış cephe boyasının daha pürüzsüz bir sonuç vermesini istiyorsanız, öncelikle yüzeydeki kalıntıları temizlemelisiniz. Yüzeydeki çatlakları ve hasarı onarabilmek için, zımparalama işleminden veya dolgu malzemelerinden faydalanabilirsiniz. Hasar tamiri yapıp, boya uygulamasına geçmeden önce tam kuruduğuna emin olmalısınız. Kuruduğunu anlamak için nemölçer cihazlardan faydalanabilirsiniz. Boya uygulamasında astar kullanılması çok önemlidir. Astar boyadan önce yüzey emiciliğini keser, görünüm farklılıklarını giderip, boya örtücülüğüne ve uygulamasına kolaylık sağlayarak boyanın yüzeyde eşit dağılımını kolaylaştırır. Ayrıca boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlayıp, boya ömrünü uzatır. Böylece yüzeyde boya daha canlı ve homojen görünürken, sarfiyat düşürerek boyanın daha fazla alan kaplamasını da sağlamış olur.

Malzeme Hazırlığı

Dış cephe boya uygulaması öncesi kullanacağınız malzemeleri doğru seçmek ve kalitelerinden emin olmak gerekir. Boyayı geniş yüzeylerde rulo ile, detaylarda ise fırça ile uygulamak işinizi kolaylaştırır. Örneğin; dış cephe pencere kenarı boyama aşamasında küçük duvar boyası fırçalarından yararlanmanız mümkündür. .

Uygulama Aşaması

Dış cephe boya uygulamaları rulo ve fırçayla yapılabildiği gibi püskürtme işlemi ile de gerçekleştirilebilir. Püskürtme yöntemi ile boyama, çok daha geniş yüzeylerde pratik bir çözüm sunar. .

Dış cephe boyası uygularken ilk katı tamamladıktan sonra genel olarak 6 saat kurumasını beklemeniz gerekir. Bu süre ürünün talimatlarında yer alır ve değişkenlik gösterebilir. Silikonlu dış cephe boyası, diğer boyalara göre daha hızlı kuruma sağlar. Boyanın daha dayanıklı olması ve tam rengini belli edebilmesi için ikinci kat uygulaması yapmanız gerekir. .

Hava Koşulları

Dış cephe boyası yapmadan önce hava koşullarını mutlaka kontrol etmeniz önemlidir. Kuvvetli rüzgarın, yağışın ve nem oranının yüksek olduğu günler, dış cephe boyası yapmak için uygun değildir. Öte yandan bina yüzeyine dik gelen güneş ışınları da boyanın gereğinden hızlı kuruyup dağılmasını önleyebilir. Soğuk havalar kurumayı geciktirir ve pürüzlü bir yüzey elde etmenize sebep olur. Bu nedenle dış cephe boyası için ideal sıcaklık aralığı 5°C-30°C arasındadır. .

Filli Boya dış cephe duvar boyası çeşitleri, uygulama kolaylığı ve kalitesi ile binalarınıza fark yaratan bir dokunuş katar. Geniş renk yelpazesi ve birbirinden farklı stilleri ile her tarza hitap eden dış cephe duvar boyası seçeneklerini incelemeyi unutmayın.

Devamını gör.. Gizle..