Gazeteci Cüneyt Özdemir’in kalemi ile hazırlanan “Çanakkale Ruhuna Selam” belgeseli, ünlü piyanist Fahir Atakoğlu’nun savaşın karmaşık duygularını yansıtan katmanlı müziği ile bir araya geldi.
Filli Boya, Çanakkale ruhunu ebediyen yaşatmak, gelecek nesillere tüm canlılığıyla aktarmak hedefiyle ilerlerken Çanakkale'nin tarihsel değerini, uzman akademisyenlerin aktarımıyla kalıcı bir belgesel haline getirdi. “Çanakkale Ruhuna Selam” belgeseli dayanışma bilincinin Çanakkale ruhu olarak tarihe kazındığı o dönemi anlamak, anlatmak için hazırlandı. Belgesel, Çanakkale Zaferi'ni sağlayan fedakarlığın, birlik ve beraberlik ruhunun ilerleyen yıllarda cumhuriyetin kuruluşuyla sonuçlanacak mücadeleye güç verdiğini aktarıyor.
Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu “Çanakkale Ruhuna Selam” belgeselinde tarihçi ve akademisyenlerin aktarımlarına ünlü piyanist Fahir Atakoğlu'nun müziği eşlik ediyor.
Filli Boya, Cumhuriyet’in 100. Yılında tanıtımı yapılan Mustafa Kemal Yolu’nun yürüyüş rotası olarak düzenlemesine de katkıda bulundu. Atatürk'ün Çanakkale Muharebeleri sırasında bölgeye intikalinden itibaren Eceabat'ta harp sahasında izlediği 17 kilometrelik hat korunarak yenilendi. Mustafa Kemal Yolu’nun Nisan ayı içerisinde ziyarete açılması planlanıyor.
Çanakkale Deniz Zaferi’nin her yıl dönümünde alana ilişkin yeni bir çalışmayı tamamlayan Filli Boya, geçen yıl ise dünyada sembolleşmiş “Dur Yolcu” anıtını 24 saat görünebilen boyalarla yeniledi. Özel bir boya ile boyanan anıtın çevre düzenlemesi de yeniden ele alındı. Dur Yolcu anıtı, yenilemenin ardından Çanakkale Boğazı’nın tüm açılarından geceleri de görülebilir hale geldi.
Kültürel mirasın ve yaşam alanlarının gelecek nesillere taşınması amacıyla başlayan ve 5 yıldır devam eden Filli Boya Zafere Selam projesi kapsamında önce bölgedeki gazi köyler, okullar boyandı. İki yıl önce ise Filli Boya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile “Ebedi Protokol” imzalayarak bu eşsiz tarihi değerdeki alanı sonsuza dek korumayı gönüllü olarak taahhüt etti.
Filli Boya, 5 yıl önce ebedi destekçisi olduğu Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’na bakım, koruma ve yenileme desteği vererek Çanakkale ruhunu gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda önemli bir tarihsel dönemeç olan ve Mustafa Kemal’in yönetimindeki ordunun zaferiyle tarihin yön değiştirdiği Çanakkale, her yıl yurt içi ve yurt dışından milyonlarca kişinin ziyaret ettiği bir açık hava müzesi konumunda.
Neredeyse yarımadanın tamamını kapsayan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı içinde şehitlikler ve anıtlar, müzeler, kaleler ve tabyalar yer alıyor. Tarihi Alan Başkanlığının idaresinde ziyaretçi yoğunluğunu artıran bölgenin ilk günkü canlılığıyla korunmasında Ebedi Destekçi ise Zafere Selam kurumsal sosyal sorumluluk projesini yürüten Filli Boya.