Blog

Renk Paleti

Adım Adım Tavan Boyama Rehberi

Adım Adım Tavan Boyama Rehberi

Tavan rengi mekanın havasını değiştiren, daha aydınlık ve ferah mekanlar oluşturmanıza yardımcı olan alanlardan biridir. Tavan ne kadar temiz ve doğru renkte olursa eviniz de o kadar aydınlık ve temiz görünür. Bunun için de tek yapmanız gereken tavan boyama işlemidir. Tavan boyamak zahmetli ve yorucu görünse de bazı püf noktaları ile çok daha kolay hale getirilebilir.

Doğru malzemelerle başlamaktan en iyi teknikleri kullanmaya, düz boyamadan desenli boyamaya kadar her detayı bulacağınız adım adım tavan boyama rehberi için yazımızı okumaya devam edin!

Tavan Nasıl Boyanır?

Doğru adımları izlediğinizde tavan boyası yapmak göz korkutucu olmaktan çıkar ve son derece pratik bir hale dönüşebilir. İşte tavan boyasını kusursuz yapmak için izleyeceğiniz temel adımlar:

  1. Eğer sadece tavanı boyayacaksanız ilk olarak duvar kenarlarını, kornişleri ve boyanmasını istemediğiniz diğer yerleri maskeleme bandı ile bantlayın.
  2. Boyama yapmanın en uğraştırıcı yanlarından biri sonrasında yapılan temizlik olabilir. Bu nedenle özellikle tavan gibi bir yüzeyi boyarken ortamdaki mümkün olan tüm eşyaları çıkarın ve kalanları da koruma örtüleri ile kapatın. Böylece temizlenecek alan oldukça küçülecek.
  3. Tavanı boyamak için mutlaka rulo kullanın.
  4. Boyanızı etiket bilgilerinde yer alan inceltme oranlarına göre hazırlayın ve homojen hale gelene kadar karıştırın.
  5. Rulonuzla istediğiniz kadar kat atıp kurumasını bekledikten sonra tertemiz tavanlarınızın ve kusursuz işçiliğinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu temel adımların dışında bilmeniz gereken püf noktaları da var. Tavan boyama püf noktaları, işlemi daha kısa sürede yapmanızı sağlayacak.

Tavan Boyama Püf Noktaları

Tavan boyama işlemi için izleyeceğiniz adımların yanı sıra püf noktaları da oldukça önemli. Tavan boyama püf noktaları sayesinde hem hissedeceğiniz ağrıları minimuma indirebilir hem de işlemi çok daha kısa bir süre içerisinde bitirebilirsiniz.

  • Herkesin sorduğu soru: Önce duvarlar mı yoksa tavanlar mı boyanmalı? Tüm odayı boyamayı planlıyorsanız mutlaka önce tavandan başlayın. Bu şekilde rulodan sıçrayan boyaların duvarlara bulaşması konusunda herhangi bir endişe duymanıza gerek kalmayacak. Duvarları da boyadıktan sonra tüm boya damlalarını ortadan kaldırmış olacaksınız.
  • Eğer sadece tavanı boyayacaksanız mutlaka duvar kenarlarını ve boyanmasını istemediğiniz diğer tüm yüzeyleri maskeleme bandı ve örtülerle koruyun.
  • Ağır boya kutusunu peşinizde sürüklemek yerine küçük bir kovaya biraz boya döküp merdivenin üst kısmına sabitleyerek ilerleyin.
  • Eğer merdivenle rahatça ulaşamayacağınız kadar yüksek tavanınız varsa işi bilen boyacılardan yardım almanız şart.
  • Pürüzsüz tavanlar için tüyleri kısa ve biraz yoğun dokumalı (saten boya rulosu) rulolar seçmelisiniz. Dokulu tavanlar için ise hafif seyrek ve biraz uzun (plastik boya rulosu olarak) tüylü rulo işinizi görecektir.
  • Gerekenden daha fazla ağırlık taşımamak ya da tavana daha kolay ulaşmak için ideal uzunlukta rulo sapları kullanmalısınız. Bunun için tavan yüksekliğinizi ölçebilirsiniz. Gerekenden uzun ya da kısa sap işinizi çok zorlaştıracaktır.(Ayarlanabilir teleskopik saplar bulunmaktadır)
  • Tüm tavan bittiğinde mutlaka önerilen süre boyunca kurumayı bekleyin ve daha sonra ikinci katı atın.
  • Bunun dışında boya malzemelerini önceden hazırlayarak da işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Peki, boyamayı damlatmadan nasıl yapacaksınız? İşte yanıtı…

    Damlatmadan ve Kolay Tavan Boyama Teknikleri

    Tavan boyama işlemi sırasında damlamaları önlemek ve süreci kolaylaştırmak için doğru teknikler ve malzemeler kullanmak büyük öneme sahip. Pratik tavan boyama için şu teknikleri kullanabilirsiniz:

  • Geniş alanları boyarken ruloyu “M” ya da “W” şeklinde hareket ettirin. Bu sayede hem daha düzgün görüntü elde edeceksiniz hem de işlem daha kısa sürede bitecek.
  • Fırça darbelerini mutlaka yumuşak şekilde atın. Aksi takdirde hem boya yere damlayacak hem de tavanınızda istemediğiniz görüntüler oluşacak.
  • Daha fazla boyanın işi daha hızlı bitirmeye yardımcı olacağını düşünebilirsiniz ancak bu size sadece ekstra iş çıkarır. Dolayısıyla boyayı yalnızca rulonun bir kısmına alın ve daha sonra fazlalığı atmak için, boyanız kova içindeyse boya eleği kullanarak ruloyu elekte yuvarlayın, boya tepsisi kullanıyorsanız, ruloyu tepsinin boş yerinde yuvarlayın.
  • Tavanın tamamında çalışmayı düşünmeyin. Bunun yerine alanı dörde ya da altıya bölün. Böylece merdiveni de sürekli hareket ettirmenize gerek kalmayacak. Daha dar alanlarda çalıştığınızda tüm tavanı daha kısa sürede bitireceksiniz.
  • Bu teknikleri kullandığınızda kolay tavan boyama sürecini başarıyla tamamlamış olacaksınız.

    Farklı Tavan Türleri İçin Boyama Teknikleri

    Her tavan tipi malzeme yapısına göre farklı bir boyama tekniği gerektirir. Ahşap, alçı veya asma tavan gibi tavan türlerine göre boya işlemi yaparak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin, ahşap tavan boyama doğal dokuların korunmasını gerektirir. Ahşap yüzeyler için su bazlı boyalar, vernikler veya ahşap koruyucu türlerini tercih etmelisiniz. Aynı zamanda boyama öncesinde yüzeyi ince zımpara ile pürüzsüz hale getirmeniz şart. Ahşap yüzeylerin boya emişi yüksek olduğundan astar kat da büyük öneme sahip.

    Asma tavan boyama için ise akrilik veya plastik boyalar kullanabilirsiniz. Böylece yüzeye zarar vermeden ince bir katman geçmiş olacaksınız. Düzgün bir görünüm için sprey boya tabancası tercih edebilirsiniz. Alçı tavanlarda ise mat boyalar tercih ederek mevcut görünümü koruyabilirsiniz. Alçı tavan boyarken tavandaki tozu ve lekeleri mutlaka temizleyin.

    Tavan Boyası Nasıl Hazırlanır?

    Tavan boyama fırçası ve tavan boyama rulosu gibi malzemelerinizi temin edip boyanızı da seçtikten sonra ilk aşama hazırlıktır. Önce boya hazırlığı ile başlamanız gerek. Tavanlar için genelde su bazlı boyalar önerilir. Özellikle Betakril Tavan, tavanlarınızda kusursuz sonuç almanızı sağlayan en iyi boyalardan biridir. Boyayı kullanmadan önce pigmentlerin eşit şekilde dağılması için mutlaka karıştırmalısınız. Boyayı tavanın yapısına ve boyanın yoğunluğuna göre inceltmeniz de gerekebilir. İnceltme oranı genelde boya kutusunun üzerinde yazar. Tavan boyaları çoğunlukla %20-%25 arasında inceltilir. Boya kıvamını test etmek için küçük yüzeylerde denemeler yapabilirsiniz. Daha sonra boya tepsisini hazırlayıp tepsiye boyayı dökerek işleme başlayabilirsiniz.

    Dekoratif ve Desenli Tavan Boyama İpuçları

    Düz tavanları boyamak doğru işlemlerle oldukça kolaydır, ancak eğer tavanınız dekoratif ve desenliyse daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Mevcut desenleri korumak için önce desenlerden başlayarak boyayabilirsiniz. Bu aşamada maskeleme bandı kullanmalısınız. Eğer düz tavanlarınızı dekoratif şekilde boyamayı düşünüyorsanız öncesinde şablon çıkarmalısınız. Dekoratif tavan boyama için şablonlar büyük öneme sahiptir. Desenlerin yerine karar verdikten sonra kurşun kalem yardımıyla çizebilirsiniz. Daha sonra çizdiğiniz yerlerden boyamaya başlamalısınız. Desenli tavan boyama yaparken en iyi sonucu almak için profesyonellerden yardım isteyebilirsiniz.

    Tavanlarınızı boyarken ihtiyacınız olan tüm boya ve malzemelere Filli Boya güvencesi ile kolayca ulaşabilirsiniz.


    Paylaş:
    Devamını gör.. Gizle..
    37