Tavan rengi mekanın havasını değiştiren, daha aydınlık ve ferah mekanlar oluşturmanıza yardımcı olan alanlardan biridir. Tavan ne kadar temiz ve doğru renkte olursa eviniz de o kadar aydınlık ve temiz görünür. Bunun için de tek yapmanız gereken tavan boyama işlemidir. Tavan boyamak zahmetli ve yorucu görünse de bazı püf noktaları ile çok daha kolay hale getirilebilir.
Doğru malzemelerle başlamaktan en iyi teknikleri kullanmaya, düz boyamadan desenli boyamaya kadar her detayı bulacağınız adım adım tavan boyama rehberi için yazımızı okumaya devam edin!
Doğru adımları izlediğinizde tavan boyası yapmak göz korkutucu olmaktan çıkar ve son derece pratik bir hale dönüşebilir. İşte tavan boyasını kusursuz yapmak için izleyeceğiniz temel adımlar:
Bu temel adımların dışında bilmeniz gereken püf noktaları da var. Tavan boyama püf noktaları, işlemi daha kısa sürede yapmanızı sağlayacak.
Tavan boyama işlemi için izleyeceğiniz adımların yanı sıra püf noktaları da oldukça önemli. Tavan boyama püf noktaları sayesinde hem hissedeceğiniz ağrıları minimuma indirebilir hem de işlemi çok daha kısa bir süre içerisinde bitirebilirsiniz.
Bunun dışında boya malzemelerini önceden hazırlayarak da işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Peki, boyamayı damlatmadan nasıl yapacaksınız? İşte yanıtı…
Tavan boyama işlemi sırasında damlamaları önlemek ve süreci kolaylaştırmak için doğru teknikler ve malzemeler kullanmak büyük öneme sahip. Pratik tavan boyama için şu teknikleri kullanabilirsiniz:
Bu teknikleri kullandığınızda kolay tavan boyama sürecini başarıyla tamamlamış olacaksınız.
Her tavan tipi malzeme yapısına göre farklı bir boyama tekniği gerektirir. Ahşap, alçı veya asma tavan gibi tavan türlerine göre boya işlemi yaparak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin, ahşap tavan boyama doğal dokuların korunmasını gerektirir. Ahşap yüzeyler için su bazlı boyalar, vernikler veya ahşap koruyucu türlerini tercih etmelisiniz. Aynı zamanda boyama öncesinde yüzeyi ince zımpara ile pürüzsüz hale getirmeniz şart. Ahşap yüzeylerin boya emişi yüksek olduğundan astar kat da büyük öneme sahip.
Asma tavan boyama için ise akrilik veya plastik boyalar kullanabilirsiniz. Böylece yüzeye zarar vermeden ince bir katman geçmiş olacaksınız. Düzgün bir görünüm için sprey boya tabancası tercih edebilirsiniz. Alçı tavanlarda ise mat boyalar tercih ederek mevcut görünümü koruyabilirsiniz. Alçı tavan boyarken tavandaki tozu ve lekeleri mutlaka temizleyin.
Tavan boyama fırçası ve tavan boyama rulosu gibi malzemelerinizi temin edip boyanızı da seçtikten sonra ilk aşama hazırlıktır. Önce boya hazırlığı ile başlamanız gerek. Tavanlar için genelde su bazlı boyalar önerilir. Özellikle Betakril Tavan, tavanlarınızda kusursuz sonuç almanızı sağlayan en iyi boyalardan biridir. Boyayı kullanmadan önce pigmentlerin eşit şekilde dağılması için mutlaka karıştırmalısınız. Boyayı tavanın yapısına ve boyanın yoğunluğuna göre inceltmeniz de gerekebilir. İnceltme oranı genelde boya kutusunun üzerinde yazar. Tavan boyaları çoğunlukla %20-%25 arasında inceltilir. Boya kıvamını test etmek için küçük yüzeylerde denemeler yapabilirsiniz. Daha sonra boya tepsisini hazırlayıp tepsiye boyayı dökerek işleme başlayabilirsiniz.
Düz tavanları boyamak doğru işlemlerle oldukça kolaydır, ancak eğer tavanınız dekoratif ve desenliyse daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Mevcut desenleri korumak için önce desenlerden başlayarak boyayabilirsiniz. Bu aşamada maskeleme bandı kullanmalısınız. Eğer düz tavanlarınızı dekoratif şekilde boyamayı düşünüyorsanız öncesinde şablon çıkarmalısınız. Dekoratif tavan boyama için şablonlar büyük öneme sahiptir. Desenlerin yerine karar verdikten sonra kurşun kalem yardımıyla çizebilirsiniz. Daha sonra çizdiğiniz yerlerden boyamaya başlamalısınız. Desenli tavan boyama yaparken en iyi sonucu almak için profesyonellerden yardım isteyebilirsiniz.
Tavanlarınızı boyarken ihtiyacınız olan tüm boya ve malzemelere Filli Boya güvencesi ile kolayca ulaşabilirsiniz.